Dívka jménem Sus

 

Název: Dívka jménem Sus/Sus

Autor: Jonas T. Bengtsson

Nakladatelství: Odeon

Počet stran: 145

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Jonas T. Bengtsson přichází s novým románem, ve kterém nám představuje dalšího hrdinu, jenž by se jen stěží vešel do škatulky „obyčejný Dán“. Přesto nepochybujte, že by se takový příběh nemohl odehrát i u nás. Sus je devatenáct let, ale vypadá na dvanáct. Většinu života strávila v drsném prostředí kodaňského ghetta těch nejchudších. Její bratr leží v kómatu v nemocnici. Otec, pro Sus jen brutální opilecké monstrum, sedí ve vězení za vraždu její feťácké matky. Sus drží při životě jediná touha – touha po pomstě…


Recenze: Sus je 19 let. Žije sama v bytě na pavlači kdesi v Dánsku. Vypadá mladší než kolik jí ve skutečnosti je. Susin starší bratr leží v nemocnici v se střepinou v hlavě. Otec zabil její feťáckou matku a odpykává si trest ve vězení. Brzy jej propustí.

Sus se každý den testuje. Testuje své hranice. Je příliš hubená a tak se rozhodne, že ukradne v obchoďáku digitální váhu. Sus drží při „životě“ drogy – hašiš především, který každý den kouří. Má svého dodavatele, ale ten jednoho dne zmizí a místo něj najde kluka jménem Adrian (který je na vozíčku). Ano, Adrian je dodavatel – nový dodavatel a možná lepší než ten předešlý (protože kluka na vozíku nemůže nikdo nepodezírat).



„Sus kouří hašiš od kluka na vozíku. Je dobrý, hnědý a tvárný. Jeden z nejlepších, co kdy měla. Vzpomíná si, jak jí jednou brácha nabídl jointa, svátečního jointa, docela zvláštního jointa, a jen jednou z něj potáhla a pak vůbec necítila nohy, ale takovým dobrý způsobem. Hašiš od kluka na vozíku chutná skoro stejně.“


Sus začne pro Adriana pracovat. Proč? To nemá nic jiného na práci? Co si tím chce dokázat?

Sus si v rámci testování pořídí i malé koťátko, kterému začne říkat Zítrapryč. Na kotěti si chce otestovat, zda dokáže někoho zabít. Čím déle s ní kotě žije, tím k němu má blíže.
 

Komu se chce Sus pomstít? Proč to všechno dělá?

Musím se přiznat, že nakladatelství ODEON vydává v poslední době hodně dobré knížky. Dívka jmeném Sus je řazena do realismu jednadvacátého století. Autor popisuje život na okraji společnosti. Co je člověk ochotný udělat, aby se pomstil. Čím si Sus prochází a co se jí „honí“ v hlavě. Autor vykresluje postavu Sus reálně - dítě bez rodičů, které bydlelo v pěstounské rodině, protože její otec zabil matku z nedbalosti a bratr leží, kvůli zranění hlavy (ke kterému přišel jako voják v Afghánistánu) v nemoci. Dospělá žena, která se dobře orientuje v drogách a nemá problém sem tam něco ukrást v obchodě, aby zahnala hlad.



Příběh je umocněn i mluvou hlavní postavy (autor si zde nebere servítek).


Hodnocení:
88%


 
Share:

0 komentářů:

Okomentovat