Vše, co jsme si nikdy neřekli


Název: Vše, co jsme si nikdy neřekli/Everythning I never told you

Autor: Celeste Ng

Nakladatelství: Odeon

Počet stran: 272

Rok vydání: 2016

 

Anotace:  Lydia je mrtvá. To ale zatím nevědí...
Šestnáctiletá Lydia (prostřední a nejoblíbenější ze tří dětí) se musí vyrovnávat s tlakem rodičů, kteří si chtějí splnit vlastní nenaplněné sny a touhy o společenské kariéře. Její otec pochází z uzavřené komunity první americké generace čínských přistěhovalců, matka je obyčejná
americká žena, které se nepodařilo stát se lékařkou. Když je jednoho dne Lydia nalezena utonulá uprostřed jezera, nikdo nedokáže pochopit, jak a proč se to stalo. Začíná vyšetřování, ve kterém si paradoxně nejvíce zdravého rozumu zachovává nejmladší z dětí – dcera Hannah… Znepokojující a tragický příběh čínsko-americké rodiny žijící na předměstí Ohia získal prestižní ocenění Kniha roku obchodu Amazon za rok 2014.

Recenze: Lydii je čerstvých 16 let a je nalezena mrtvá uprostřed jezera. Všichni se probouzí do rána a zatím nikdo z její rodiny netuší, co se přihodilo. Příběh se odehrává v Americe v 70. letech.

Jedna smíšená rodina. Matka Marilyn, otec James, syn Nathan a dcery Lydie a Hannah.

Marilyn potkala Jamese na vysoké škole. Vždy se toužila stát
lékařkou. Bavila ji fyzika a biologie. Jednoho dne potká na přednášce doktoranda Jamese Leeho. James je synem čínských přistěhovalců. Mezi oběma to zajiskří a začnou se scházet. Později Marilyn zjistí, že je těhotná a studium medicíny bude muset přerušit. Jamese si vezme a začne žít jako manželka a matka. Je to, ale to, co vždy doopravdy chtěla? James miluje svoji ženu a svoji rodinu nade vše. Chce jim dopřát to, co on jako dítě neměl. Na svého syna Nathana je tvrdý a vidí v něm sám sebe – slabého hocha, který nemá žádné kamarády. Naopak Lydii druhorozenou oba rodiče zbožňují. Nejmladší Hannah je ve stínu obou starších sourozenců a nikdo si jí moc nevšímá.

 „A Lydia – zdráhavý střed jejich vesmíru – každý den držela pohromadě svět. Vpíjela do sebe sny rodičů, tišila odpor, který v ní kypěl. Roky plynuly.“

Nathan a Lydia chodí společně na střední školu a jsou tam jediní dva Číňani. Díky jejich původu jsou terčem posměchu svých spolužáků. Rodiče ovšem nic netuší. Myslí, si že děti „zapadly“ do kolektivu. Lydie dělá vše, aby byla její matka spokojená – neodporuje jí v ničem. Chodí na předměty, které ji připraví na příjímací zkoušky na medicínu. Nathan se chystá na vysokou školu a už se těší, že odejde z domu. Hannah je tichá a vše jen pozoruje.

Co se stalo oné osudné noci, kdy se Lydia utopila?

Kniha je autorčinou prvotinou. Slyšela jsem na knihu
jen samé pozitivní ohlasy, a tak jsem se do ní taky „pustila“. Musím se přiznat, že mi dělalo chvíli problém se začíst díky stylu autorčina psaní – jak přeskakovala z jedné postavy na druhou. Kniha je sondou chování jednotlivých členů rodiny. V knize se prolíná několik časových období – mládí rodičů, život po narození dětí a život po smrti Lydie. Matka Marilyn byla mladá a velmi ambiciózní a chtěla něco dokázat. Když ovšem potkala Jamese a narodil se jim jejich první syn, tak o svůj sen přišla. James vyučuje na vysoké škole a zabezpečuje rodinu. Myslí si, že ví, co je pro jeho děti nejlepší, ale je to tak opravdu? Lydii mají oba jako na piedestalu. Lydia dělá vše proto, aby byla dobrá dcera a plnila přání svých rodičů. Vzhlíží ke svému staršímu bratrovi. Spoléhá na něj. Jejich nejmladší sestřička Hannah je vnímavá a chtěla by si pro sebe ukrást, alespoň
kousek lásky, kterou dávají oba rodiče její sestře.

Musím se přiznat, že já jsem se do čtení bohužel musela nutit a až
tak moc nadšená jsem z ní nebyla. Bylo to možná přeskakováním z postavy na postavu a také zdlouhavými popisy. Námět knihy - rodina, kde se její členové vlastně moc neznají, protože mezi sebou nedokáží komunikovat, také není úplně ojedinělý, ale autorka z něj vytěžila dle mého maximum.

A co vy? Už jste ji četli? Líbila se vám?

Hodnocení:
76%
Share:

0 komentářů:

Okomentovat