Eleanor se má vážně skvěle


Název: Eleanor se má vážně skvěle/Eleanor Oliphant is completely fine

Autor: Gail Honeyman

Nakladatelství: Plus

Počet stran: 352

Rok vydání: 2017


Anotace: Nikdy není pozdě změnit svůj život.
Svérázná, asociální Eleanor Oliphantová všechno zvládá sama. Vystudovala klasickou literaturu, ale pracuje jako účetní a je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí. Po Glasgow chodí v kožené vestě a s taškou na kolečkách. Nemá žádné kamarády a víkendy tráví s lahví vodky, aby vytěsnila
vzpomínky na otřesné dětství. Když ale naváže nečekané přátelství s kolegou Raymondem, začne jí docházet, že takhle to dál nejde a že musí vystoupit ze své ulity.

Recenze: Eleanor Oliphantová je třicátnice, která je tak trošku zvláštní. Žije sama v pronajatém bytě, pracuje jako účetní. Nemá žádné kamarády a ani žádného přítele. Vlastně nemá vůbec nikoho.

"Z hygienický důvodů si svůj hrnek a lžičku ukládám k sobě do šuplíku. Kolegům to - soudě podle jejich reakcí - připadá divné, ale přitom sami pijí z umatlaných šálků, které jen ledabyle někdo opláchl. Vůbec si nedovedu představit, že bych do horkého nápoje strčila lžičku, kterou necelou hodinu předtím olízal a ocucal někdo jiný. Hnus."

V životě bere vše, jak přichází a odchází, až jednoho dne jde s pár kolegy na koncert místní kapely a doslova se zblázní z jejich zpěváka. Má plán. Chce se se zpěvákem seznámit a začít s ním chodit. Zdá se to trošku zvláštní? Možná ….

Eleanor se v práci seznámí s novým IT technikem Raymondem. Náhodou jsou oba svědky kolapsu starého pána, kterému zachrání život. Oba o něj mají svým způsobem starosti. Tímto činem se spolu začnou bavit, i když Eleanor vlastně o žádné kamarády ani nestojí.

Eleanor začne prožívat a poznávat věci, které nikdy předtím neviděla nebo neprožila. Běžný den pro Eleanor je ten, že se oblékne poněkud výstředně, nemaluje se a vlasy nechává volně rozpuštěné a jde do práce. Po práci jde do obchodu a pak domů. Každou středu čeká na telefonát s matkou. Která není taková, jak se zpočátku zdá. Takový koloběh prožívá Eleanor každý den. Má ráda, když mají věci svůj řád.

Díky Raymondovi pozná pár dalších lidí a začne si uvědomovat, že by vlastně vůbec nemuselo být špatné mít přátele a dělat někomu radost jen vlídným slovem.

Co se skrývá pod tou maskou, co Eleanor nosí? Kdo jí ublížil a proč se chová, tak jak se chová?

Knihu jsem v minulém roce zahlédla na goodreads mezi nejlépe hodnocenými a konečně byla vydána i u nás, tak jsem si ji půjčila v knihovně.

Vůbec nevím, čím začít. Eleanor je šílený svéráz. Je to holka, která vždycky říká, co si myslí, i když to někomu může připadat směšné. Život ji naučil, aby si od lidí držela odstup a jí to tak vždycky vyhovovalo. Chodit do jedné práce 9 let, mít malý byt, kousek Tesko, kde si může v pátek koupit dvě lahve vodky na víkend. Kniha je rozdělená na tři části. Skvělé dny, Horší dny a Lepší dny. Nejvíc mě bavila první část, kde jsem se od začátku smála. V části Špatné dny mi zase bylo do breku. Eleanor je takové velké dítě, které se moc v dnešním světě moderní technologie a módy moc neorientuje.


"Knihovny, není to vaše vina, ale moje jak se říká. Když si představím, kolika nemytýma rukama ty knížky prošly - že je lidé četli ve vaně, nechali na nich sedět psy, dloubali se v nose a úlovek pak rozetřeli na stránku. Že si někdo dal sýrové brambůrky, přečetl pár kapitol a ani si neumyl ruce. To prostě nedokážu."

Kniha je skvělá a smekám před autorkou, protože toto je její prvotina. Absolutně nechápu….
Hodnocení:
90%
Share:

0 komentářů:

Okomentovat