Má Lady Jane


Název: Má lady Jane/My Lady Jane

Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 408

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu! Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celých devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně? Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie.

Recenze: Náš příběh začíná v Anglii za doby krále Eduarda VI. (z rodu Tudorovců). Eduard, kterému je pouhých 16 let zjišťuje, že má smrtelnou nemoc a tou jsou úbytě (nebo-li tuberkulóza). Jeho věrný rádce Dudley mu navrhuje, aby co nejdříve ustanovil nového panovníka. Dalším v pořadí na trůn je jeho nejstarší sestra Marie. Eduard ovšem nechce, aby Marie vládla Anglii, protože je to zarytá veritka. Kdo jsou vlastně Veriti? Jsou to obyčejní lidé, kteří nemají žádné magické schopnosti oproti tomu Ediané jsou lidé, kteří mají magické schopnosti a dokáží se přeměnit ve zvíře. Marie tedy nepřicházela v úvahu a i když měl Eduard ještě jednu starší sestru Alžbětu, tak se rozhodl, že své nástupnictví přenechá jediné osobě, kterou má ze srdce rád a které věří - své sestřenici Lady Janě Greyové. Tedy ne tak docela. Jeho rádce Dudley ho přivedl na myšlenku, že by mohl oženit Janu se synem Dudleyho a to Giffordem Dudleym. Jana je velmi vzdělaná mladá dáma a většinu svého času tráví v knihách. Zpráva o svatbě, která se má konat do týdne Janu velmi rozlítí. Rozhodne se říct králi, že si Gifforda nevezme, ale když uvidí Eduarda slabého a nemocného, tak se sňatkem souhlasí. Vše je připraveno na svatbu, která se odehrává až po západu slunce. Jana, je velmi překvapená tím jak Gifford vypadá. Vlastně se jí líbil, byl velmi pohledný. Všichni před Janou tajili jednu dosti podstatnou věc a to sice, že ...

"Takže její manžel je kůň. A nikdo jí o tom neřekl. Ani její matka, ani Eduard, a už vůbec ne Gifford. Musela na to přijít až ve chvíli, kdy k proměně došlo, a podrobnosti zjistit od sluhy. To je nehoráznost."

Její manžel je Eidan, který je ve dne kůň a v noci člověk. Po svatbě odjíždí Jana s Giffordem na líbánky do sídla rodu Dudleových na venkov nedaleko Londýna. Jana má Eidany ráda a sama by ráda měla Eidanskou krev, aby se mohla proměňovat. Gifford začíná Janu poznávat a je jí zcela uchvácen (ale samozřejmě jí to neřekne).

O pár dní později je zastihne zpráva, že král je mrtev a že novou následnicí trůnu byla dle jeho poslední vůle ustanovena právě Jana. Nová královna je korunována ještě tentýž večer. Jana nemá čas k truchlení po svém milovaném bratranci Eduardovi. Jak je jen možné, že skonal tak brzy? Vše je zastřeno záhadou. Když chce Jana vidět Eduardovo tělo, tak slyší pouze samé výmluvy. Vše ji připadá velmi podezřelé.

Král Jindřich VIII. otec krále Eduarda VI. byl také Eidan a měl schopnost měnit se ve lva. Co když Eduard tuto schopnost zdědil po něm? A co Jana? Dokáže vládnout celé Anglii? Má šanci něco změnit? 


Tak tato kniha byla skvělá. Chytne vás úplně od začátku. Kniha je vyprávěna z pohledu tří hlavních postav a těmi jsou Eduard, Jana a Gifford. Trio spisovatelek vytvořilo magický svět, který se částečně opírá o historická fakta. Netrpělivě čekáte jak se bude vyvíjet vztah mezi Janou a Giffordem a také dějová linka mladého krále Eduarda je zajímavá. 

Česká obálka je dle mého názoru povedená. Jediná věc, která mi na knize vadí je to, že je ve formě paperbacku. Myslím si, že tak hezká obálka, by si zasloužila pevnou vazbu - nad tím se mohlo nakladatelství zamyslet.  

Dočetla jsem se, že spisovatelky chystají další dvě knihy se "známými" Janami. Pro druhou knihu bude předloha Jany Eyrové (My Plain Jane) a pro třetí Kalamity Jane (My Calamity Jane). 

Hodnocení:
80%

Share:

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, to vypadá na vážně zajímavou a zábavnou knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha stojí za to. Moc se o ní nepsalo, ale já ji doporučuji všemi deseti :-) Děkuji za komentář.

      Vymazat