Ta přede mnou


Název: Ta přede mnou/The Girl Before

Autor: J.P. Delaney

Nakladatelství: Ikar

Počet stran: 344

Rok vydání: 2017


Anotace: Emma se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný – anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Je to mistrovské architektonické dílo – minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Ten dům má ovšem také svá pravidla. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá. Jane prožila osobní tragédii a také ona potřebuje nový začátek. Když objeví dům na Folgate Street, okamžitě ji uchvátí – stejně jako jeho sice trochu odměřený, ale přitažlivý tvůrce. Brzy po nastěhování se však Jane dozvídá o záhadném předčasném úmrtí předchozí nájemnice – ženě, která byla Jane podobná jak vzhledem, tak věkem. Čím více se Jane snaží v onom příběhu rozlišit pravdu od lží, tím více je nucena podřídit se stejným pravidlům, dělat stejná rozhodnutí, stýkat se s těmi samými lidmi a zažívat stejný teror jako ta předešlá.

Recenze: Příběh začíná seznámením s mladým párem Emmou a Simonem, kteří si chtějí pronajmout nový byt. Důvodem stěhování z původního bytu je přepadení, kterým si musela Emma projít. Realitní makléř jim nabízí různé byty, ale vše je buď mimo jejich cenové možnosti nebo jsou byty dostatečně nezabezpečené. Makléře napadne, že má možnost pronajmout ještě jeden byt, který má ucházející nájemné a skvělé zabezpečení. Byt je takovým architektonickým skvostem. Je celkem malý - jedna ložnice a kuchyň s obyvacím pokojem. Celý byt je pod kontrolou počítače. Vše je řízeno v podstatě na "mávnutí ruky" - spustí se sprcha, zapne se sporák, otevřou se dveře. Emma i Simon jsou z bytu nadšení. Majitel bytu architekt Edward Monkford má na nájemníky zvláštní požadavky (je jich asi 200). Mimo jiné schválí uchazeče jen výjimečně (musí vyplnit jeho dotazník s otázkami ohledně svého života a rozhodování). I přesto měli Emma se Simonem štěstí a byt jim Edward pronajmul. Emma se nedokáže vzpamatovat z přepadení, kterým si prošla a Simona neustále odmítá až se s ním nakonec rozejde. Simon se z bytu odstěhuje. Emma se začne vídat s Edwardem a začne ho poznávat. Jednoho dne je Emma nalezna v bytě na podlaze mrtvá. Kdo jí to udělal? Byla to nešťastná náhoda, sebevražda nebo v tom měl někdo prsty? Jaká Emma vlastně ve skutečnosti byla?

Jiná časová linie sleduje svobodnou Jane, která přišla o dítě a shání nový byt a narazí právě na ten, který v minulosti obývali Emma se Simonem. Vše probíhá naprosto stejně a i přes přísné požadavky se Jane nastěhuje do bytu. 

 "V podstatatě jde o seznam příkazů a zákazů. Vlastně především o zákazy. Pokud se nájemník nedohodne s majitelem předem, nesmí tady nic předělat. Nemůžete sem dát koberce, obrazy, pokojové květiny ani ozdobné předměty nebo knihy - "

Stále si připomíná tragédii, že přišla o nenarozené dítě. V tom ji do života vstoupí Edward, ano ten samý, který vstoupil do života i Emmě. Jane ví, že se jedná pouze o vztah bez závazků, ale to jí vyhovuje. Ten samý den co se nastěhuje najde na prahu kytici Lilií. Myslí si, že je to pozornost od Edwarda, ale tu kytici tam dal Simon, který truchlí nad smrtí Emmy. Jane začne přemýšlet proč Emma zemřela. Zjistí, že Emma byla Jane hodně podobná vzhledem i postavou. Když si vygoogluje Edwardovu (bývalou manželku, která nešťastnou náhodou zahynula) tak zjistí, že je jí také podobná. Kdo je ten slavný architekt Edward Monkford? Proč má na nájemníky tak striktní požadavky? Má se Jane strachovat o svůj život, když zjišťuje, že Emma zřejmě nezemřela nešťastnou náhodou?

Kniha má zajímavý námět a zápletku. Krásná mladá žena je nalezna mrtvá a její smrt je uzavřena jako nešťastná náhoda. V knize se prolínají dvě dějové linie a to EMMA PŘEDTÍM a JANE TEĎ. V podstatě oba příběhy byly jako "přes kopírák" co se týče vztahu s Edwardem. Postava Edwarda je zajímavá - je to narcistický sociopat jak jej v knize nazve terapeutka, ke které Emma chodila. Vše musí být dle jeho požadavků jinak se naštve. Je si vědom toho, že je perfekcionista a vlastně pedant. Kniha je čtivá, ale pro mě jí něco chybělo a to možná lepší rozuzlení příběhu - mohlo být víc dramatické. Rozhodně bych v knize více uvítala příběh z pohledu Edwarda, ale i tak je kniha zajímavá.

Hodnocení:
65%


 


Share:

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mi zrovna přišla, docela se na ni těším a doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Kniha se čte velice dobře. Přeju příjemné čtení a těším se na tvoji recenzi ;-)

      Vymazat