Z písku a popela

 

Název: Z písku a popela/From sand and ash

Autor: Amy Harmon

Nakladatelství: Knižní klub

Počet stran: 344

Rok vydání: 2017


Anotace: Angelo a Eva spolu vyrůstali a i když se považovali za víc než jen za bratra a sestru, nebylo jim souzeno spojit své životy. Ona byla totiž židovka a on toužil být vysvěcen na kněze. Jejich cesty nakonec spojí až válka. V Němci okupované Itálii je katolická církev jediná organizace, která se odváží chránit židovské obyvatelstvo. Angelo přemlouvá Evu, aby se ukryla v jednom římském klášteře, kde ji chce chránit až do příchodu amerických vojsk.
Ovšem Eva odmítá jen čekat na vlastní záchranu – všichni kolem ní se snaží přispět k vítězství spravedlnosti a ona nechce stát stranou. A tak nastoupí pod falešným jménem jako sekretářka u kapitána von Essena – muže, který udělá cokoliv, aby zbavil Itálii židů. Začíná nebezpečná hra o život i naději na spasení.
Z písku a popela je strhující milostný příběh lidí, kteří museli obětovat vše, aby si zachovali lidskost a důstojnost.

Recenze: Píše se rok 1929. Malá Batsheva žije se svým otcem ve Florencii (matka ji zemřela před pár lety). Toho roku přijíždí Angelo vnuk Santina a Fabie (služebných v domě Camilla). Angelo je o dva roky starší než Batsheva, které neřekne nikdo jinak než Eva. Najdou k sobě cestu a Eva ví, že ji bude Angelo ochraňovat. Angelova cesta byla dána a díky jeho postižení (nosí protézu na noze) by nemohl vykonávat těžké práce a jeho otec si přál, aby se stal kněžím. Eva je naopak židovka a celá její rodina je na svůj původ hrdá.

O pár let později. Angelo je vysvěcen kněžím a domů do Florencie se vrací už jen zřídka. Eva je skvělá houslistka a má před sebou slibnou kariéru v orchestru. Nebo si to alespoň myslel její otec, strýc a možná i ona sama. Je rok 1939, toho roku začíná pomalu, ale jistě hon na židy.
„Mohou nám vzít naše domy, náš majetek. Naše rodiny. Můžou nás vyhnat stejně jako dřív. Mohou nás ponižovat a odlišit. Ale nevezmou nám naše myšlenky. Nevezmou nám náš talent. Nemohou nám vzít naše vědomosti, naše vzpomínky nebo naši mysl.“
Angelo a Eva se setkávají po dlouhé době. Eva se Angelovi vyzná ze svých citů k němu. Dlouho je držela pod pokličkou. Angelo ji však musí odmítnout, protože složil slib Bohu. Všechno se začne pomalu hroutit. Do Itálie vtrhnou německá vojska a začínají nejprve zabavovat židům všechny majetky a cennosti a později je začnou chytat jednoho po druhém.

Angelo ví, že Eva není ve Florencii v bezpečí, a proto ji odveze s sebou do Říma (představí ji jako svoji sestru). Tam ji ukryje v kostele svaté Cecílie. Eva ovšem nechce přihlížet bezpráví a vyvražďování židů a začne pracovat pro německého kapitána von Essena. Ten nemá o jejím původu ani ponětí.

Neriskuje Eva příliš, když se takto vydává do „jámy lvové“? A co Angelo? Je v jeho silách zachránit židy, co ještě v Římě zůstali? A co city Angela k Evě?

Knihu jsem si koupila úplnou náhodou. Téma druhé světové války v Itálii a vyvražďování nevinných je velmi silné. V knize se střídají kapitoly z pohledu Angela a z pohledu Evy. Příběh je nádherný a smutný. Je v něm násilí, vraždy, bezpráví, křivdy, ale i odvaha, přátelství, láska a víra.

Strašně moc jsem si přála, aby k sobě Angelo a Eva našli cestu jinak než jako bratr a sestra. Bohužel všechno stálo proti nim. Nicméně Angelo ochraňoval Evu, jak nejlépe uměl. Tady už nebudu více prozrazovat. Knihu jsem přečetla velmi rychle a s hlavními postavami prožívala toto hrozné období.

Něco málo o samotné autorce Amy Harmon. Už jako malá Amy věděla, že psaní je něco, co by chtěla v budoucnu dělat. Vyrůstala uprostřed pšeničných polí, kde neměli žádnou televizi. Měla pouze knihy a sourozence, kteří ji mohli nějak zabavit. Díky tomu se ji vyvinul silný smysl pro to, co jak má dobrý příběh vypadat. 

Amy patří k mezi v USA k nelépe prodávaným autorům. Doufám, že se u nás dočkáme překladů dalších jejich skvělých knih.


Co mě na knize mrzelo byly gramatické chyby. To je apel na nakladatelství. 

Kniha je krásně napsaná a je to skvělý příběh. Maximálně doporučuji.
Hodnocení:
97%



Share:

0 komentářů:

Okomentovat