Ztracené světlo



Název: Ztracené světlo/The light we lost

Autor: Jill Santopolo

Nakladatelství: Ikar 

Počet stran: 272

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Neodolatelný romantický příběh o přetrvávající síle opravdové lásky se šokujícím, nezapomenutelným koncem. – Lucy stojí před životním rozhodnutím. Než k němu dospěje, bude si muset přehrát svůj příběh, vlastně jejich příběh, od začátku. S Gabem se seznámí na univerzitě v jeden zvláštní den, který promění osudy všech zúčastněných. Je možné, aby našli smysl život jeden ve druhém? Anebo se mají podvolit proudům, které je od sebe odvádějí? Jejich třináctiletá cesta plná snů, touhy, žárlivosti, zrad a nakonec lásky je hlubokým a zároveň čtivým vykreslením jednoho (ne)obyčejného vztahu, ve kterém se může najít každý, kdo miloval.


Recenze: Lucy je studentkou vysoké školy a v den útoku na World Trade Center je v New Yorku na střeše školní budovy a je tam i Gabe. Lucy zná Gabea ze semináře o Shakespearovi. V tento den jsou však dva lidé, kteří jsou svědky tragické události, která poznamená celé Spojené státy. Tato tragédie je spojila dohromady. Nic víc než jeden polibek. To je vše k čemu dojde. Lucy však doufá, že budou s Gabeem více než přátele. Gabe se však další den vrací, ke své bývalé přítelkyni. Lucy se po promoci stěhuje do bytu v New Yorku, kde jí nabídli její vysněnou práci – produkční kresleného seriálu pro děti.

O Gabeovi neslyšela od promoce. Měla nějaké vztahy, ale nic vážného
a tak nějak na něj pořád myslela. Když se jednoho dne jejich cesty zkříží znovu v baru, kde s kamarádkami oslavuje svoje narozeniny, tak už ji Gabe nepustí. Začnou se vídat. Jejich vztah je velmi intenzivní. Lucy chápe Gabeovu práci – je fotograf a on zase chápe její nadšení k práci, kterou miluje. Po pár týdnech spolu začnou bydlet.


„Co podle tebe znamená dobře využít život?“ chtěl jsi vědět. „Na to se právě snažím přijít“, odpověděla jsem a přemítala o tom. „Asi by to mohlo znamenat, že po tobě zůstane nějaký otisk – v pozitivním slova smyslu. Že by byl svět, až ho budeš opouštět, o trošičku lepší, než když jsi do něj přišel.“


Vše nabere obrátky, když dostane Gabe nabídku focení do Iráku. Lucy je zlomená a nechápe, jak ji to Gabe mohl udělat. On je však rozhodnutý dělat to, co jej baví a být v tom úspěšný. Rozejdou se.

Lucy se dlouho nemůže z rozchodu vzpamatovat. Gabe se jí občas ozve přes e-mail.

Jednoho dne potká Lucy Darrena. Je milý, hezký, vtipný a jen o pár let starší než ona. Začnou spolu chodit a Lucy se do něj zamiluje.
Miluje ho jinak než Gabea.

Ale co se stalo s láskou, kterou cítila k Gabeovi? To na něj úplně zapomněla?

Kniha je psána zvláštní formou. Lucy si vzpomíná na posledních 13
let svého života a vše vypráví Gabeovi. Láska, kterou prožívají Lucy a Gabe je vášnivá. Jsou jedno tělo a jedna duše. Dokud se Gabe nerozhodne, že chce od života víc a upřednostní svoji práci, před svým vztahem. Lucy na něj však nedokáže zapomenout, i když má nový vztah s Darrenem, tak stále myslí na Gabea. Ne vždy, ale různé maličkosti jí ho připomínají. Příběh sám o sobě je vlastně trošku depresivní, protože si Lucy stále říká co by bylo kdyby .... Gabe se však k Lucy vrací, za těch 13 let několikrát. Jako kamarád a přítel. Lucy je jediná, která ho dokáže pochopit. Taky si občas položíte otázku co by se stalo, kdybych se rozhodl/a jinak? 



Kniha je velmi čtivá a za mě doporučuji.


Hodnocení:
80%
Share:

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Tahle kniha mě hodně láká, tak doufám, že nezklame :) Líbí se mi i ta nádherná obálka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Souhlasím obálka je krásná a i kniha je moc pěkná:-)

      Vymazat