Metoda 15/33


Název: Metoda 15/33/Method 15/33

Autor: Shannon Kirk

Nakladatelství: Omega 

Počet stran: 240

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Představte si bezmocnou, šestnáctiletou, těhotnou dívku, kterou právě někdo unesl z domova a naložil do špinavého auta.
Jenže: dívka je sociopatka, má IQ na hranici geniality a je to skvělá manipulátorka. Od první chvíle únosu touží po dvou věcech – ochránit své nenarozené dítě a nemilosrdně se únosci pomstít. Promyšleně a s
klidnou hlavou kalkuluje a čeká na správný okamžik k útoku.

Tento thriller je o tom, co se stane, když oběť je stejně bezcitná jako únosce. Příběh plný zvratů vede k zamyšlení, kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor. 

Recenze: Lise je 16 let, a právě se chystá do školy. Cestou u ní zastaví velká dodávka a neznámý muž ji chytne a zatáhne dovnitř. Přes hlavu ji přehodí pytel, aby nic neviděla. Doveze ji k nějakému opuštěnému domu. Zamkne ji v pokoji v nejvyšším patře tohoto domu. Proč ji unesl a co po ní vlastně chce? Rodiče mají dost peněz a výkupné by určitě zaplatili. Tento únosce, který má další spolupachatele však nestojí o peníze (alespoň ne o peníze jejích rodičů). Chce její nenarozené dítě. Ano, Lisa je těhotná. Otěhotněla náhodou se svým spolužákem Lennym, se kterým se zná od dětství.

Únosce se k Lise chová jako by byla ta nejnižší spodina a šlapka.

„Když jsme se dostali na vrchol schodiště, mrštil mnou o podlahu. Zadek jsem měla prošpikovaný snad stovkou třísek, kostrč odřenou, snad i zlomenou. Mé vnitřní odhodlání pomstít se mu bylo vyšší než tisíce vrcholků hor, vzdálenější než miliardy miliard galaxií, neochvějnější než samotný Bůh, všichni Jeho apoštolové, Jeho nepřátelé a miliony matek nezvěstných dětí. Kéž by umřel v těch nejhorších bolestech.“

Lisa začne spřádat plán. Plán, kterým zabije únosce. Lisa je velmi inteligentní a přemýšlí jinak než většina jejich vrstevníků. To, co by vyděsilo i dospělého člověka nechává Lisu naprosto chladnou.

S tím málem věcí, co jí únosce nechal v její „cele“ si musí vystačit. Vše, co má označuje jako položky – Položka č.3 atd. Postupuje přímo metodicky. Vše několikrát zvažuje a propočítává. Nesmí si dovolit udělat chybu.


Čas neúprosně utíká ji i jejímu nenarozenému děťátku. Lisa ví, že ji nikdo nevysvobodí a že se musí zachránit sama. Je toho vůbec 16-letá těhotná studentka schopná? To po ní nikdo nepátrá?

Musím říct, že kolem knihy byl velký humbuk a popravdě nechápu moc z jakého důvodu. Ano, námět je zajímavý. Dívka, která je tak chytrá, že se bude snažit zachránit sebe i dítě jen s tím co jí únosce nechá k dispozici. Zpočátku si hraje na chudinku, ale pak tasí drápky. Co mi v knize hodně vadilo, je odbíhání od hlavní dějové linky, ač to vysvětlovalo pohnutky hlavní hrdinky. Kniha je vyprávěna z pohledu Lisy a pak z pohledu policisty FBI, který ji hledá. Podle mě by pohled policisty mohl být zcela vynechán, protože nebyl téměř žádným přínosem. Pokud máte rádi thrillery, tak si knihu určitě přečtěte. Je sondou do hlavy geniální a tak trochu "pošahané" dívky, která ví přesně, jak se pomstít.

Hodnocení:
65%


Share:

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Na knihu se chystám, láká mě ta zvláštní mírně pošahaná hrdinka :) Ale na thrillery jsem trochu náročnější, tak od knihy raději mnoho neočekávám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já jsem z knihy bohužel moc nadšená nebyla, ale ráda si přečtu Tvůj názor až knihu přečteš :-)

      Vymazat