Do posledního dechu




Název: Do posledního dechu/Last breath

Autor: Robert Bryndza

Nakladatelství: Grada 

Počet stran: 416

Rok vydání: 2018

 

Anotace: Mělo to být vysněné rande…
Šaty nasáklé krví, víčka násilně zavřená. Tak vypadá mrtvá dívka v kontejneru. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová je na místě nálezu jako první. Problém ovšem je, že to není její případ. Nejprve si musí zajistit místo ve vyšetřovacím týmu, přesto se Erika rovnou vrhne do práce – a odhalí
souvislost s jinou nevyřešenou vraždou. Obě oběti se našly ve stejném prostředí a zemřely stejným způsobem. Navíc si obě smluvily schůzku po internetu…
Kdo se skrývá za falešnými profily na Facebooku a láká naivní mladé ženy na schůzku? Jak chytí Erika vraha, který vlastně existuje jen virtuálně?


Recenze: Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová pracuje v oddělení, kde má na starosti pouze papírování. Jednoho dne dorazí společně s detektivem inspektorem Petersonem k nálezu těla mladé ženy. Nikdo nic neviděl. Dívce bylo něco kolem 20-ti let a před smrtí byla několik dní brutálně mučena. Celý případ přebírá vrchní superintendant Sparks a ten Eriku z místa činu okamžitě vykáže. To by ovšem nebyla Erika, aby jí případ neležel v hlavě a nechtěla stůj co stůj pachatele dopadnout.

Eriku brzdí v přestupu k týmu, který tuto vraždu vyšetřuje právě policejní byrokracie. Erika se snaží domluvit se svým nadřízeným na přestupu do týmu vyšetřující vraždy. Začne skládat jednotlivé dílky skládačky. Nejprve zjistí, že podobný případ se stal už v minulém roce, kdy bylo nalezeno tělo mladé dívky a také v kontejneru. Její kolegové případ nevyřešili, protože dívku považovali za bezdomovkyni. 


"Erika se zhluboka nadechla, aby se uklidnila. Cítila jak jí v očích pálí slzy. "Přestaň, je to jen další kretén v práci," nabádala se. "Mohla jsi být ta, co leží v tom kontejneru na odpadky."

Erika hledá další svědky a vyslýchá rodiče a kamarády zavražděných dívek. Díky nim se dostane k informaci, že obě dívky si před smrtí chatovali na facebooku a měly mít rande s oním neznámým „ctitelem“.

Jak může Erika dopadnout někoho, kdo po sobě nezanechal vůbec žádné stopy? Má šanci případ vůbec vyřešit, pokud pachatel neudělá chybu?

Erice běží čas, protože její vrah má v hledáčku další mladou dívku, se kterou plánuje udělat to samé, co s ostatními dvěma.

Robert se opět předvedl. By the way... Co mi to děláš?? Knihu jsem zhltla za víkend a jako obvykle neměla chybu. Vlastně bych řekla, že to byla od Roberta zatím nej kniha co jsem četla.

Robert v knize dokonale vystihuje to, čím jsou sociální sítě a jak snadné je někoho "ohloupit" a vzít si na sebe identitu někoho jiného. Začátek knihy byl pro mě trošku šok vzhledem k tomu co se událo se Sparksem - a to jsem vážně nečekala. Průběh knihy byl napínavý a už už jsem očekávala napínavý konec. To jsem ovšem netušila jak napínavý bude a to nejen pro Eriku, ale i pro ostatní její kolegy. 

Doufám, že nakladatelství Grada vydá i další díly a ten pátý má název Cold blood - Studená krev.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:


https://www.grada.cz/cosmopolis-kkc/cosmopolis/



https://www.grada.cz/



Knihu si můžete zakoupit zde


Hodnocení:
95%

 
Share:

0 komentářů:

Okomentovat