Navždy a věčně


Název: Navždy a věčně/The Problem with Forever

Autor: Jennifer L. Armentrout

Nakladatelství: Baronet

Počet stran: 476

Rok vydání: 2016

 

Anotace: Pro někoho může být mlčenlivost zbraní. Pro Mallory „Myšku“ Dodgeovou představuje štít. Naučila se, že nejlepším způsobem, jak přežít, je neříkat nic. Přestože od její noční můry uplynuly už čtyři roky, dělá si starosti, že svůj strach nikdy nepřekoná. Po letech domácího vyučování adoptivními rodiči se musí Mallory postavit čelem k tomu, že maturitní ročník stráví na veřejné střední škole. V hlavě se jí odehrávaly všelijaké děsivé scénáře, nikdy se jí však ani nesnilo o tom, že hned první den ve škole narazí na Ridera Starka, svého kamaráda a ochránce, kterého neviděla už od dětství. Netrvá dlouho a Mallory si uvědomí, že pouto, jež kdysi s Riderem sdílela, nezesláblo. Naopak, čím víc se jejich vztah prohlubuje, tím víc vychází najevo, že dívka není jediná, kdo zápasí s minulostí. Když se Riderův život vymkne kontrole, Mallory se musí rozhodnout, jestli zůstane mlčet, nebo promluví. Kvůli lidem, které miluje, a kvůli vlastní budoucnosti musí pravda vyjít najevo.

Recenze:  Mallory Dodgeové je 18 let a nastupuje do posledního ročníku na střední škole. To by nebylo až tak neobvyklé, ale Mallory do školy ještě nikdy nechodila. Mallory vyrůstala v dětství u pěstounů, kteří na ní svou výchovou a chováním zanechali nemalé psychické problémy. Když se o pár let později dostane k doktorskému páru Carlovi a Rose, tak si teprve uvědomí, jaké měla v životě štěstí. Vše se snaží zapomenout a je připravena začít znovu a prvním (nebo jedním z dalších) kroků je nástup do školy. 

Mallory má problém s komunikací. Nemluví. Ne, že by to neuměla, ale kvůli traumatu z dětsví se snaží moc nemluvit. 

"Sedím na hodině komunikace, jsem tady. Zvládla jsem to. Až se dostanu domů, uspořádám si zatracenou párty. Typu "sním karamelovou polevu přímo z plechovky". Bude to drsná akce."

Vše začalo relativně slibně, ale to by nesměla narazit na Ridera Starka. Kamaráda z dětsví, který se ji vždy snažil chránit a měl ji rád. 

"Můj mozek nedokázal zpracovat, co vidí. Nedávalo to smysl. Hleděla jsem na něj a opravdu ho viděla. Tvář, kterou jsem znala, a přesto byla jiná, dospělejší, než jsem si pamatovala, ale pořád nádherná. Poznala jsem ho."

 Na Mallory jdou mdloby a snaží se co nejrychleji zmizet ze školy. Rider se nenechá jen tak odbýt a první co udělá je, že Mallory (Myšku) jak jí říká obejme. Stejně jako Mallory nemůže uvěřit, že se po tak dlouhé době setkali zrovna na této střední škole. 

Mallory chodí s Riderem pouze na hodinu rétoriky, což je tak trošku paradox, kvůli problému, který Mallory má. 

S Riderem začne trávit víc času, což se samozřejmě nelíbí jeho holce Paige a ani jejímu pěstounovi Carlovi.

Je obtížné být nová ve škole a ještě k tomu tichá. 

Rider vždycky Mallory chránil a snaží se to dělat i teď. Musí to, ale dělat? Je Mallory pořád stejná jako tenkrát? 

Mallory si uvědomuje, že Rider už není tím samým klukem, kterým býval - vyrostl a je z něj sexy chlap, který ji začíná přitahovat více, než by bylo u kamarádů běžné. A co Rider? Cítí k ní pořád jen tu kamarádskou lásku nebo se to změnilo?

Mallory se změnila, ale podařilo se to i Riderovi, potom co si oba prožili v dětství? A kdo koho vlastně zachraňuje?



Kniha se čte velmi dobře. Je psaná pouze z pohledu Mallory. Je zajímavá tím, že to není běžná romance, ale dotýká i vážného tématu a tím je násilí a následné vypořádání se s tím. Jizvy, které nejsou vidět jsou možná horší než ty, kterou jsou. I když je kniha určena pro náctileté čtenáře, tak i starší čtenáři nebo především čtenářky si v knize najdou své. 

Jennifer L. Armentrout je americká spisovatelka, o které jsem až do okamžiku než jsem si knihu přečetla neslyšela. Ano, vím je hodně známá a napsala už hooodně knížek a možná si od ní nějakou další v budoucnu přečtu.

Hodnocení:
73%
 

Share:

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Vypadá to vážně lákavě, tuhle autorku a její knihy mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat