Nocte


Název: Nocte/Nocte

Autor: Courtney Cole

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 344

Rok vydání: 2014

 

Anotace: Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám stébla. Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? To kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvap.

Recenze:  Calla a Finn jsou dvojčata. Jeden bez druhého nejsou nic. Matka Cally a Finna zemře při autonehodě těsně předtím než mají jít na vysokou školu. Calla má starosti o svého bratra, který trpí bipolární poruchou spojenou se schizofrenií. A ještě ke všemu bydlí celá rodina v domě, kde je krematorium a pohřební ústav. Calla se setkává se smrtí skoro každý den. Ve škole jí neřekli jinak než holka z "pohřebáku". Smrt jejich matky je všechny zasáhne a Calla si vyčítá, že kdyby s ní nemluvila po telefonu, tak by se ta nehoda nikdy nestala.

"Když ti není dobře, tvař se, jako by bylo, a ono to tak dopadne. Zatím to nefunguje, ale já se pořád nevzdávám naděje."

Finn dojíždí do nedaleké nemocnice na skupinové terapie, které mu pomáhají vyrovnat se s jeho psychickou poruchou. Calla jej vozí a vždy na něj čeká v čekárně. Jednou si všimne jednoho mladého muže, který na ni upírá svůj pohled. Je tmavovlasý, svalnatý a krásný a ty jeho tmavé oči.  Calla o něm v noci sní a zdá se jí jako by ho znala. Při další návštěvě nemocnice ho opět potká, a tentokrát k ní přijde a představí se jako Dare DuBray. Chvíli se spolu baví a Dare Calle prozradí, že hledá bydlení a Calla náhodou ví, že její rodiče chtěli pronajímat domek, který je naproti jejich domu. Dare se tedy domluví s jejím otcem a nastěhuje se naproti nim. 

Finn mezitím propadá do čím dál tím větších depresí. Chce, aby jeho sestra byla šťastná. Už nechce, aby si o něj dělala starosti a nechce ji stahovat ke dnu svými obavami a strachy. Před Callou se tváří, že je všechno v pořádku, zatímco o samotě si všechny své myšlenky zapisuje do deníku, kde volá o pomoc.

Calla se začíná přátelit s Darem, který je tajemný. I když jej teprve poznala cítí k němu neutuchající přitažlivost. Vždy na něj někde v okolí narazí - na pláži, ve městě a u jejich domu. Začíná se mu svěřovat a začíná mu důvěřovat. Darovi Calla učarovala a chce s ní trávit více a více času. 

Calla nemůže s Darem trávit všechen čas ač by sebevíc chtěla tak myslí na svého bratra Finna, kterého miluje nade vše. Je to její druhá půlka a vždy za něj bude bojovat a vždy mu bude pomáhat. Calla sebere Finnovi jeho deník a začne si v něm číst a to co čte ji znepokojí, protože vidí jak se Finn utápí ve svých myšlenkách, které nejsou hezké a zjistí, že má tajemství.

"Musím teď udělat všechno, co je v mých silách, abych ho uchránila před sebou samým." 

Calla je ochotná vzdát se Dara jen, aby zachránila svého bratra.

Má Finn ještě šanci na záchranu? Co skrývá Dare před Callou? Ustojí Calla odtajnění všech tajemství?


Musím se přiznat, že tato kniha mi ležela doma nějakou chvíli. Asi byl teď nejvyšší čas, abych se do ní pustila.

Kniha je řazená do žánru YA a fantasy. Myslím, že můžu s jistotou říct, že fantasy kniha to není ani náhodou. Kniha je vyprávěna z pohledu Cally a Finna. Calla je zoufalá a zdá se jí, že po smrti matky ji při životě drží už jen její bratr. Finnova porucha mi svým průběhem připomíná Finche z knihy Všechny malé zázraky (která se mi moc líbila). Čím víc jsem se dostávala do příběhu, tím jsem měla větší pocit, že mi něco důležitého uniká. Vše se dozvíme na konci knihy a ten twist je ohromující. 

Ještě teď si kladu spoustu otázek. Kniha má další dvě pokračování a to s názvy Verum a Lux. 

Druhý díl už mám koupený ve čtečce a jsem zvědavá jak bude celý příběh pokračovat.

Četli jste knihu? Co na ni říkáte? Líbila se vám?

Hodnocení:
78%
  
Share:

2 komentáře:

  1. Tuhle knihu jsem ještě nezahlédla! Takže moc děkuji za tip, hezká recenze. :)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a jsem ráda, že jsem Tě navnadila. Právě jsem dočetla druhý díl a musím říct, že je to ještě větší šílenství než ten první a chystám se na třetí díl v angličtině:-) Doporučuji.

      Vymazat