Za zavřenými dveřmi


Název: Za zavřenými dveřmi/Behind closed door

Autor: B. A. Paris

Nakladatelství: Motto

Počet stran: 264

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!

Recenze: V úvodu knihy se seznamujeme s mladým manželským párem. Jackem a Grace. Vše nasvědčuje tomu, že toto je ideální manželství, že Grace je do Jacka bezhlavě zamilovaná a i když jsou svoji více než rok, tak to vypadá, jako by se právě poznali. Pak se vracíme do minulosti a poznáváme Jacka a Grace blíže. 

Grace pracovala jako nákupčí ovoce pro velký obchodní dům Harrods a často jezdila do zahraničí. Jack pracuje jako právník, který se specializuje na pomoc týraným ženám. Jack potká Grace jednou v parku, která je tam se svojí sestrou Millie (která trpí Dawnovým syndromem). Jack se do Grace okamžitě zamiluje. Po pár měsících požádá Jack Grace o ruku a ona s nadšením souhlasí. Svatba se koná pár týdnů po zasnoubení. Millie jde Grace za družičku. Při obřadu však nešťastně upadne a zlomí si nohu. Grace má dilema zda pokračovat ve svatbě nebo jet se sestrou do nemocnice. Nakonec se rozhodne, že si Jacka vezme. Již o svatební noci ji čeká nemilé překvapení. Jack zmizel neznámo kam a ani telefon jí nebere. Objeví se až následujícího dne ráno. Grace si namlouvá, že si jeho chování špatně vyložila a že se vše vysvětlí na líbánkách kam se chystají. Bohužel pro Grace začne být vše ještě horší. Jack ji zavře na líbánkách v pokoji a vyhrožuje, že jestli ho nebude poslouchat, tak na to doplatí právě její sestra Millie. Jack se před přáteli chová jako vzorný manžel. Vše má dopodrobna naplánované. Chystá pokoj pro Millie, která se k nim má nastěhovat až jí bude 18 let. Grace drží doma zavřenou v pokoji, kde není nic než postel a sociální zařízení. V oknech jsou mříže. Dům má vysoký plot, přes který není nikam vidět a nikdo nevidí dovnitř. 

"Často myslím na to,že bych ho zabila. Ale nemůžu. Zaprvé nemám čím. Nemám přístup k lékům, nožům ani jiným vhodným nástrojům, to si Jack pohlídal. Všechna jídla, co mi nosí, jsou na plastových talířích a jím je plastovým příborem, pití mám v plastovém kelímku."

"Je to můj dozorce, strážce, věznitel. Nemám dovoleno kamkoliv bez něj jít, a to ani na toaletu v restauraci."

Grace se několikrát snažila upozornit na to, že ji Jack vězní, ale vše bylo marné a jen z ní udělal člověka, který trpí psychickými problémy. 

Má vůbec nějakou šanci ochránit svoji sestru? Proč to Jack vlastně vůbec dělá? O co mu jde?

Kniha je psaná z pouze z pohledu Grace a jsou v ní pasáže Minulost a Přítomnost. Vše začíná pomalu vyplouvat na povrch. Jack si hraje na ochránce a přitom je psychopat. Při čtení této knihy jsem měla občas nervy na pochodu, protože jsem si říkala, že něco takového snad vůbec není možné. Těžko říct, jak bych se zachovala v kůži Grace. Konec knihy je celkem předvídatelný, ale pro mě uspokojující.

Četli jste knihu? Jaký na ni máte názor? 

Hodnocení:
75%

Share:

4 komentáře:

  1. Moc povedená recenze :) Původně jsem tuhle knihu chtěla vynechat, ale láká mě pořád víc a víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Kniha je zajímavá a můžu ji jen doporučit:-)

      Vymazat
  2. Čekala jsem, že knížka bude o týrání, ale toto je nový pohled. Každopádně je v pořadí a už se na ni těším. Díky za recenzi. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jak se to vezme není to fyzické týrání jako spíš psychické a to je možná ještě horší. Je to jeden z lepších thrillerů co jsem v poslední době četla :-) A děkuji za komentář :-)

      Vymazat