Dívka, která psala na hedvábí

 

Název: Dívka, která psala na hedvábí/The girl who wrote in silk

Autor: Kelli Estes

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 384

Rok vydání: 2017


Anotace: Zdánlivě bezvýznamné předměty ukrývají ta největší tajemství… Inara Ericsonová najde v domě své zemřelé tety neobyčejný kus hedvábí, pokrytý velmi složitou výšivkou. Ve snaze rozluštit význam skrytého poselství kontaktuje profesora Daniela China. Společně pak rozkrývají příběh čínské dívky Mei Lien, která do výšivek vepsala svůj pohnutý příběh. Vyprávění o době, kdy Seattlem otřásaly vlny nenávisti vůči přistěhovalcům a kdy bylo nutné činit rozhodnutí, která už nešlo vzít zpět. Pátrání však odhalí mnohem víc. Inara a Daniel zjistí, že její rodina skrývá děsivé tajemství, a že oba mají s čínskou dívkou společného mnohem víc, než by je kdy napadlo.

Recenze: Příběh je vyprávěn dvěma ženami a to v různém časovém úseku.

Současnost - Inara je mladá žena, která má těsně po vysoké škole a právě zdědila dům na ostrově Orcas, který se nachází na severovýchodě USA - kousek od hranic s Kanadou. Inaru k ostrovu vážou vzpomínky na dětství a na matku, která zde za nešťastných okolností zahynula, když bylo Inaře 15 let. Inaře dům odkázala její teta Dahlia, která zde žila celý život a její jedinou podmínkou je, že musí Inara předělat dům a otevřít zde hotel. Inara se tedy se svojí starší sestrou Olivií vydává na místo, které ji připomíná vše na co již zapomněla. Při prohlídce domu náhodně narazí na uvolněný schod a pod ním najdou balíček, ve kterém je skrytý kus rukávu a na něm je záhadná čínská výšivka. Kdo sem schoval ten rukáv? A kdy vlastně? Inaru sponzoruje její otec, který však nevěří, že má Inara na to, aby rozjela svůj malý hotel. Inaře naopak nedá spát ten kus látky s výšivkou a začne pátrat v minulosti. Kontaktuje profesora Daniela China, který je expertem na čínskou historii. Toho výšivka zaujme a společně začnou pátrat po jejím původu. 

"Jak pomalu usínala a poslouchala zvuky noci, zjistila, že myslí na profesora. Těšila se, až zavolá. Samozřejmě, čistě kvůli informacím o rukávu."

Minulost - rok 1886. Sedmnáctiletá Liu Mei Lien je probuzena v noci a donucena i se svým otcem a babičkou opustit svůj domov a nastoupit na loď, která je má odvézt do San Francisca a odtamtud zpět do Číny. Loď je ovšem nemá dovézt do San Francisca. V Seattlu jsou v této době číňani utlačováni a běloši se jich chtějí za každou cenu zbavit. Toto se stane také rodině Mei Lien a loď má za úkol náklad (pasažéry) vyklopit na hlubokém moři. Mei Lien se podaří s pomocí jejího otce vyskočit z lodi a tím si zachrání život. Náhodou ji na ostrově Orcas objeví mladý muž Joseph. Ten Mei Lien poskytne útočiště a po čase v ní najde zalíbení. 

"Neumím si představit, že by mi některá bílá žena připadala krásnější a dokonalejší, než jsi ty. Nechci nějakou ženu, kterou dokonce ani neznám. Já chci tebe. Vezmeš si mě, Mei Lien?" 

Mei Lien začíná žít život s Josephem. Stále však myslí na svou rodinu a co všechno si museli vytrpět než zemřeli. Mei se zpočátku schovává přede všemi. Nechce, aby měl Joseph potíže, protože má čínskou manželku. Joseph Mei hluboce miluje a je ochotný pro ni udělat cokoli. Mei ví, co a kdo stojí za smrtí všech čínských občanů, kteří tenkrát zahynuli. Může však něco říct? Mei se rozhodne, že celý příběh svěří plátnu hedvábí. Pro koho jej vyšívá a co vše výšivka znázorňuje?

Kniha mě pohltila od prvních stránek. Příběh dvou, na první pohled odlišných žen, které se snaží najít své štěstí. Ale co když jsou jejich životy nějak propojeny? Líbilo se mi sledovat pátrání Inary a Daniela. Zatímco život Mei Lien a Josepha nebyl lehký a číst stránky o rasismu a utlačování bylo těžké. Sama autorka přiznala, že se inspirovala příběhem číňanů, kteří byli opravdu vyhnáni z USA zpět do Číny (ale ani jeden nezahynul při převozu na lodi). Je to krásná kniha o lásce a cestě za štěstím.

Hodnocení:
90% 



Share:

0 komentářů:

Okomentovat