Dny krve a hvězdného třpytu


Název: Dny krve a hvězdného třpytu/Days of Blood and Starlight

Autor: Laini Taylor

Nakladatelství: Knižní Klub

Počet stran:464

Rok vydání: 2014


Anotace: Karou konečně získá odpověď, kterou hledala snad odjakživa. Mladá, talentovaná a tak trochu záhadná studentka pražské výtvarné školy a chráněnkyně netvorů konečně ví, kým je – a čím je. Ovšem s tímto zjištěním souvisí i pravda, za jejíž smazání by dala cokoliv… Zamilovala se do nepřítele a on ji zradil, a za to trpěl celý svět.
Karou se teď musí rozhodnout, jak daleko zajde při pomstě svého národa chimér. Ve strhujícím tajemném příběhu o zlomeném srdci, velikosti krásy a plném krutých rozhodnutí se Karou a Akiva ocitnou na protilehlých stranách opět rozhořelé, již odvěké války. Zatímco Karou a její spojenci se v zemi prachu a hvězd snaží vybudovat novou armádu chimér, Akiva svádí vlastní boj: boj za vykoupení, za vlastní svědomí a naději. Je však možné vzkřísit naději z popela jejich společného a zničeného snu?
Kniha navazuje na první díl Dcera kostí a dýmu stejnojmenné, v knižním fantasy světě oceňované trilogie.

Recenze: Po Karou se doslova slehne zem. Pátrají po ní její kamarádi Zuzana s Mikem. Jednoho dne se ve zprávách objeví informace, že se v muzeích ztrácejí zuby a tím se Zuzana ujistí, že je Karou naživu. Ale proč je v utajení?  

Přelomením kostičky přání si Karou uvědomila kdo vlastně je a že do světa chimér patří. Bohužel si také uvědomila, že Akvia ji "zradil" a i díky vpadli andělé do světa chimér a propukla obrovská jatka.

Karou se snaží zachránit část toho co zbylo z jejích přátel. Stane se tím v co Brimstone doufal. Karou - Naděje. Bohužel pro Karou bude muset spolupracovat s Bílým Vlkem, ano právě s tím, který ji zradil a odsoudil k zániku. 

"Dělám to kvůli Brimstoneovi. Dělám to pro všechny chiméry, které se andělům ještě nepodařilo zavraždit. Stačilo jí vzpomenout si na Loramendi, aby se jí zmoncilo zoufalé vědomí, že před povinností není úniku. Tohle nemůže dělat nikdo jiný než ona."

 Akiva je zoufalý. Myslí si, že ztratil Karou navěky. Plní rozkazy svého otce, který jej vyslal, aby dál s ostatními zabíjeli chiméry (nebo aspoň těch pár, které zbývaly). Všichni jsou unaveni nekonečnou válkou a dokonce i jeho sourozenci Liraz s Hazaelem. Akiva se snaží předejít krveprolití a proto "zabíjí" po svém (plní rozkazy svého otce a vlastně neplní). 

Jednoho dne Akiva pomůže Kirimu (chiméře) a díky tomuto činu spatří Karou a uvědomí si, že je naživu. Jeho láska k ní je stále silná, ale co Karou? Jak bude reagovat na Akivu? Převažuje v ní láska nebo nenávist?

Chiméry útočí na anděly a naopak. Válka je dlouhá. Chiméry pod vedením Bílého Vlka spřádají plány. Karou o nich nemá nejmenší tušení. O co se Bílý Vlk snaží? Může mu věřit?

Druhý díl trilogie byl plný napětí. Moc nečekejte milostnou linku mezi hlavními hrdiny, protože v tomto dílu jde především o pomstu a záchranu - koho? To nebudu prozrazovat. Kniha je vyprávěna z pohledu několika postav Karou, Akivy, Zuzany a také dalších chimér. Laini umí vyprávět. Musím se přiznat, že mi trvalo delší dobu než jsem se začetla a takto jsem to měla i u prvního dílu. Jakmile se kniha přehoupla přes polovinu, tak utíkala jako voda v řece. Autorka má obrovskou představivost a umí velmi dobře popsat svět, který stvořila a i jeho obyvatele. Jsem ráda, že se nakladatelství rozhodlo vydat i poslední díl této trilogie s názvem Sny andělů a chimér, kterou už mám doma a pustím se do ní v příštím roce.

Četli jste tuto trilogii? Líbila se Vám? Plánujete, že se do ní pustíte?

Hodnocení:
87%

Share:

0 komentářů:

Okomentovat