Sempre - Navěky

 

Název: Sempre - Navěky/Sempre

Autor: J. M. Drahower

Nakladatelství: Yoli

Počet stran: 520

Rok vydání: 2015

 

Anotace: Sedmnáctiletá Haven Antonelli nikdy nepoznala svobodu. Od malička vyrůstala v izolaci uprostřed pouště, kde spolu s matkou tvrdě pracovala a trpěla nelidským zacházením. Obě se staly oběťmi obchodu s lidmi organizovaného mafií. Jednoho dne se ale na farmě objeví doktor Vincent DeMarco a dává Haven šanci na nový život. Ta se musí rozhodnout – buď opustí matku a odejde s DeMarcem, nebo zemře.
V doktorově domě v severokarolínském městečku Durante se Haven seznámí s jeho dvěma syny Dominicem a Carminem. Ti nikdy nepoznali nouzi a nic jim v životě nechybí – ovšem kromě matky, která záhadně zemřela. Carmine je výbušný, nezvladatelný mladý muž, kterému není nic svaté a odmítá jakoukoli odpovědnost. Ve světě mafie jsou zrada a násilí všední součástí života, nic není zadarmo a slovo navěky –

sempre dostává trpkou příchuť.

Recenze: Haven je 17.let a ve svém krátkém životě nezažila nic hezkého. Jediný člověk, který je jí oporou v jejím krutém životě je její matka. Haven žije jako otrokyně, daleko od civilizace v poušti v Kalifornii. Jednoho se zde objeví doktor Vincent DeMarco a dá Haven dvě možnosti: 1. může odjet s ním a žít civilizovaně nebo 2. zůstane tam, kde je a dříve nebo později zemře.

Haven nemá čas na přemýšlení a rozhodne se odjet s doktorem DeMarcem. Vincent DeMarco žije na východním pobřeží USA v krásném domě se dvěma dospívajícími syny.

Nejprve Haven upozorní, že dům je v podstatě nedobytná pevnost, a že pokud by se pokusila utéct, tak si ji vždy najde a bude to mít pro ni velmi kruté následky. Haven dostane svůj pokoj, to je víc než by si, kdy dokázala představit. Dřív žila na roztrhané matraci ve sklepě, jídlo dostávala jednou denně a kolikrát ani to ne. Teď si může vzít k jídlu co se jí zlíbí a doktor DeMarco od ní chce pouze úklid domu a starost o kuchyň co se vaření týče.

„Vypadalo to, jako by její tělo pokrývala vrstva špíny, která mu propůjčuje tmavší odstín, ale není jí dost, aby zakryla jizvy. Viděla jich na svém odrazu tucty a ještě mnohem víc jich bylo na zádech, neustálá připomínka toho, čím si prošla. Modřiny zmizí a s nimi časem i vzpomínky, ale jizvy … jizvy jí zůstanou.“

Seznámení se starším synem Dominikem proběhne v poklidu. Dominik je v posledním ročníku na střední a chystá se na vysokou. Dominik se chová k Haven hezky, jako by ani nebyla služebná. Zato Carmin mladší syn, ten je velice komplikovaný. Zprvu nechápe, proč otec zaměstnal mladou dívku, která neumí ani číst a je vyhublá téměř na kost.

Postupem času Carmin začne Haven poznávat. Ta se raduje z pohledu na zahradu. Je nadšená, že se může procházet po trávě nebo v noci sledovat světlušky. To, co Carminovi připadá jako samozřejmost, je pro Haven pokaždé nový zážitek. Nikdy nechodila do školy. Neumí moc dobře číst, a proto se Carmin rozhodne, že jí to naučí.

Carmin je známý ve škole tím, že je nejen potížista, ale co se týče holek, tak je střídá jako ponožky a o vážný vztah nemá zájem. Tedy až do té doby, než nezačne poznávat Haven.

Ta se v jeho společnosti vždycky cítí nesvá a polije ji horko. Tyto pocity dosud nepoznala. Carmine cítí k Haven to samé. Má jejich vztah šanci přežít? Je zde spousta tajemství nejen ze strany doktora DeMarca, ale samotný původ Haven je obestřen tajemstvím.

Sempre je jednou z dalších mafiánských knih, do které jsem se pustila a byla moc dobrá. Tedy, první polovina knihy mě bavila více. Na začátku knihy mi ukápla slza. Když autorka popisuje v jakém prostředí Haven a její matka žijí, tak je to až neuvěřitelné. Musí čelit násilí a téměř přestane mluvit. Převoz k doktoru DeMarcovi ji zachrání život. Sám doktor DeMarco se k ní chová odměřeně až nenávistně, ale dává jí částečnou volnost zatím pouze v domě. Haven se snaží Carminovi vyhýbat, ale moc dobře to nejde, protože on sám jí vyhledává.

Carmine celý život trpí ztrátou své milované matky, a proto má potíže nejen ve škole. S otcem si také moc nerozumí. Jedinou osobou, která mu rozumí je Haven.
 
Jak dopadne vztah otrokyně versus syn mafiána?

 



 
 Hodnocení:
87%










Share:

0 komentářů:

Okomentovat