Making Faces


Název: Making Faces

Autor: Amy Harmon

Nakladatelství: Spencer Hill Press

Počet stran: 310

Rok vydání: 2013

 

Annotation: Ambrose Young was beautiful. He was tall and muscular, with hair that touched his shoulders and eyes that burned right through you. The kind of beautiful that graced the covers of romance novels, and Fern Taylor would know. She'd been reading them since she was thirteen. But maybe because he was so beautiful he was never someone Fern thought she could have...until he wasn't beautiful anymore.


Recenze: Fern Taylor je v poslednímu ročníku střední školy. Školy, kam chodí společně se svým bratrancem Baileym, který je kvůli své nemoci (postupné ochabnutí svalů) upoután na invalidní vozík. Fern je 18 let a tajně miluje Ambrose Younga. Ambrose je hvězda wrestlingového týmu. Je vysoký, svalnatý, má krásnou tvář a dlouhé tmavé vlasy. Fern je oproti ostatním holkám ve škole obyčejná a někdo by řekl i ošklivá. Fern má zrzavé vlasy a je velmi chytrá. S Ambrosem si vyměňuje tajně dopisy, které píše za svou krásnou kamarádku Ritu, která je do Ambrose zblázněná a chce s ním chodit. Skutečně se dají dohromady, ale jen do té chvíle, než Ambrose zjistí, že dopisy, které ho okouzlily psala Fern a ne Rita. Ambrose je na Fern naštvaný a nechce s ní mít nic společného.

Události naberou spád po útoku 11.9.2001. Ambrose se rozhodne, že nastoupí k vojákům, kteří se chystají na zahraniční mise v Afghánistánu a v Iráku. Přemluví i své 4 nejlepší kamarády, aby jeli s ním.

Fern pracuje v místním obchodě, aby byla blízko Baileymu. Sama se miluje romantické
knihy a také se snaží psát. Co není překvapující, že píše i dopisy Ambroseovi, ale nikdy žádný nepošle. Nechce se mu vnucovat.
 

V Iráku těsně před návratem domů na rutinní projížďce je jejich konvoj napaden a jediný, kdo vyvázne živý je Ambrose. Zpráva se rychle rozšíří a celé město se zahalí do smutku za mrtvé. Fern je ráda, že Ambrose přežil.

Ambrose se dlouho straní všech a je zavřený doma. Jeho pravá tvář je zohyzděna, přišel o ucho a sluch, na pravé oko vůbec nevidí. Vlasy už mu nikdy nenarostou.

„Ambrose knew what it felt to be whole, to be perfect, to be Hercules. How cruel to suddenly fall from such heights. Life had given Ambrose another face and Fern wondered if he would ever be able to accept it.“

Fern se za poslední dva roky změnila. Už není ošklivou malou holkou. Je krásná, jen o tom neví. Snaží se vrátit Ambrose zpátky do života mezi lidi, ale má vůbec šanci uspět? A co si o ní myslí Ambrose?



Making faces je kniha plná emocí. Radosti, lásky, smutku, ztráty i bolesti. Amy Harmon u nás vyšla zatím pouze jedna kniha Z písku a popela, na kterou jsem dělala recenzi už dříve. Ambrose je krásný, ale nevidí krásu uvnitř. Vše se změní až poté, co Ambrose ztratí svoji vnější krásu.  Fern je ve své podstatě pořád stejná, ale její vnější krása se ukazuje až v pozdějším věku. Autorka popisuje také vztah Fern s jejím bratrancem Baileym, který i přes svůj handicap prožívá život naplno, i když ví, že už mu moc času nezbývá (kvůli jeho nemoci).


Kniha vás chytí za srdce. Rozhodně se chystám přečíst i další knihy od této skvělé autorky.

Hodnocení:
100%  

 

Share:

0 komentářů:

Okomentovat