Po zemi bloudím dál


Název: Po zemi bloudím dál/Walk on Earth a Stranger

Autor: Rae Carson

Nakladatelství: CooBoo 

Počet stran: 352

Rok vydání: 2017


Anotace: Lee Westfallová dokáže kolem sebe vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi, malé valounky v proudu řeky. Díky tomu dokáže uživit svou rodinu i během třeskutých zim. Zlato pro ni znamená teplo, život a domov, dokud se neobjeví muž, který chce její dar zneužít pro sebe. Když ji připraví úplně o všechno, uteče Lee do Kalifornie. Kde jinde může dívka s magickými schopnostmi hledat útočiště, než ve městě, v němž bylo právě objeveno zlato?

Recenze:  Po knize Po zemi bloudím dál jsem "pošilhávala" už nějakou chvíli a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst díky portálu ereading.cz



"Chvěje se mi ruka. Cítím teď zlato tak silně a jeho bzukot je tak neúprosný, že ho vnímám až v prstech u nohou. Je to skoro příjemné, jako když člověka prostoupí sluneční svit. Znamená to, že je zlato na dosah."


Leah Westfallová je mladá 16-ti letá dívka, která je neobyčená. Má dar, díky kterému dokáže vycítit zlato. Žije s rodiči na statku ve státě Georgia a nic nenaznačuje, že by měli velké bohatství (i když mají schované zlato). Jednoho dne přichází Leah ze školy a nalezne své milované rodiče zavražděné. Poslední slova její matky: 


"Důvěřuj někomu. Není dobře být tak sama, jako jsme byli my."

Na pohřbu rodičů se objeví její strýc Hiram, který se stává jejím poručníkem. Leah nechce nikomu patřit a už vůbec ne člověku, který s ní má jen špatné úmysly. Rozhodne se utéct za svým kamarádem Jeffersonem (utíká od svého despotického otce), který míří do Kalifornie. Vydává se na cestu, která je dlouhá několik tisíc mil s pár dolary v kapse, tátovou pistolí a v převleku, za kterým by ji hledal málokdo. 

Kalifornská zlatá horečka byla v letech 1848-1855 - divoký západ, indiáni, bizoni, cesta za zlatem. Leah neboli Lee jak si začne říkat si cestou sáhne na samé dno. Je vyčerpaná jak fyzicky, tak psychicky a už přestává věřit, že svého přítele jednou najde. Do Kalifornie míří karavany plné lidí, kteří se chystají dolovat zlato. Lee se přidává k jedné z karavan a doufá, že se dostane do Kalifornie živá a zdravá, ale má obavu z toho, co tam na ni čeká nebo spíše kdo? 

Nejdříve bych se ráda vyjádřila k obálce knihy. Česká obálka se mi, ale vůbec nelíbí, proč je teď trend dělat vlastní "české" obálky? Dobrá, někdy je česká obálka povedená, ale tady šláplo nakladatelství vedle. No sami posuďte:

Česká obálka:


Anglická obálka:

Anglická verze je prostě krásně graficky propracovaná oproti české verzi, kde je na obálce obyčejná dívka, která vypadá, jako kdyby ji vyfotili před chvílí. 

Co se týče knihy a příběhu samotného: kniha se četla dobře, i když bych k ní pár výtek měla a to hlavně k zdlouhavému popisu přírody, který mi normálně nevadí, ale v téhle knize je popisu čehokoli opravdu hodně. První polovina knihy je taková pozvolná a druhá polovina se četla už sama.

Spisovatelka se inspirovala vlastní cestou stěhovala z Kalifornie do Ohia (jak sama říka taková obrácená migrace). Nový začátek, nové místo... Než se dostala k napsání této knihy tak uběhlo několik let. Kniha má další dvě pokračování - Like a River Glorious a Into the Bright Unknown. 

Ráda si přečtu pokračování, pokud vyjdou v češtině.

Za poskytnutí recenzního ebooku děkuji



Ukázku eknihy nebo eknihu si můžete zakoupit nebo stáhnout zde:




Hodnocení:

65 %



 
Share:

0 komentářů:

Okomentovat