Temná hmota


Název: Temná hmota/Dark matter

Autor: Blake Crouch

Nakladatelství: Knižní Klub

Počet stran: 320

Rok vydání: 2017

 

Anotace: „Temná hmota je jedna z nejlepších knih jakéhokoli roku… a jakékoli reality.“ Book Reporter „Jsi v životě šťastný?“ To byla jedna z posledních slov, která Jason Dessen slyšel, než po útoku maskovaného muže upadl do bezvědomí. Než se probudil připoutaný na lůžku a obklopený cizími lidmi v ochranných oblecích. Než se na něj člověk, jehož nikdy neviděl, usmál a řekl: „Vítej zpátky.“ Ve světě, kde se probral, není Jasonův život ten, který zná. Jeho žena není jeho žena. Jeho syn se nikdy nenarodil. A Jason není průměrný profesor fyziky, ale proslulý génius, jenž dokázal něco pozoruhodného. Něco nemožného. Který svět je skutečný a o kterém se mu jen zdá? A pokud je skutečný ten z jeho vzpomínek, jak se do něj lze vrátit? Cesta zpět však bude úžasnější a zároveň děsivější, než si kdy dokázal představit…

Recenze: Už jste někdy přemýšleli o tom, co by se stalo, kdyby jste se jednoho dne vzbudili a zjistili, že svět, ve kterém žijete se zdá být tím vaším, ale ve skutečnosti jím není? A že vy nejste tak docela vy?
Jason Dessen je profesor fyziky na univerzitě v Chicagu. Jason se v mládí rozhodoval zda je pro něj důležitější jeho vědecká kariéra nebo žena, kterou miluje. Rozhodl se pro rodinu. Nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Jednou večer, když se vrací z hospody, se na něj vrhne muž v masce a omráčí jej, ale předtím mu píchne do těla nějakou toxickou látku. Jason se probudí a neví, kde je. Nepoznává žadného z lidí, kteří jej obklopují. Všichni mu tleskají a vítají ho jako hrdinu. Zjistí, že je v nějakém výzkumném ústavu. Všichni jsou k němu milí, ale pořád tady něco nehraje. Jason uprchne a pátrá po tom, co se s ním stalo.

Utíká do svého domu ... počkat, ale ono to vypadá jako jeho dům, ale dveře jsou trošku jiné. Nábytek je jiný a vypadá to, že tady už pár měsíců nikdo nebyl. Zpočátku má podezření na nějakou vážnou mozkovou chorobu (nádor na mozku), ale to se později vyvrátí.


"Můj dům není můj dům."

"Moje rodina tam není. Všechno je mnohem ..... kvalitnější."

Co se stalo se světem, kde je profesor fyziky? V tomto světě je oceňovaný fyzik a ne manžel a otec.
Všechno je tak zmatené a na první pohled nepochopitelné, ale Jason je fyzik a začne uvažovat jako vědec. Všechny dílky a vzpomínky si skládá dohromady jako puzzle. Ale když v tomto světě není jeho manželka a syn, tak kde jsou? Jason se vydává na cestu zpět za svoji rodinou, ale má nějakou šanci ji najít, když ani neví kam se má vydat?

V minulé recenzi jsem porovnávala obálky knih a teď bych chtěla srovnat obálky u knihy Temná hmota. Musím říct, že obě obálky vychází z tématu knihy, ale více se mi zpracováním líbí česká obálka:





 
Anglická verze:


Která verze se líbí více vám? 

Knihu doporučuji naprosto všem. První polovina knihy je taková pozvolná, ovšem od půlky je to totální mazec. Už dříve jsem slyšela něco o teorii Pararelního světa a i když mi fyzika nikdy nic neříkala, tak tahle teorie je hodně zajímavá. Už nebudu více prozrazovat ať si můžete udělat na knihu vlastní názor.

Kniha se dočká i filmového zpracování, na které jsem já sama velice zvědavá.


Hodnocení:

85 %





 



 

 

 

Share:

0 komentářů:

Okomentovat