Dcera kostí a dýmu



Název: Dcera kostí a dýmu/Daughter of Smoke and Bone

Autor: Laini Taylor

Nakladatelství: Knižní Klub

Počet stran: 368

Rok vydání: 2012

 

Anotace: Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji její pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne.

Recenze:  Bylo nebylo jednoho dne se do sebe zamilovali anděl a ďábel, tak by asi mohla začínat kniha, kterou Laini Taylor napsala. Kniha je však mnohem propletenější a zamotanější.

Karou je sedmnáct a studuje na pražské umělecké škole. Žije sama bez rodičů a společnost jí dělá jen její nejlepší kamarádka a spolužačka Zuzana. Karou je velmi nadaná malířka jen nikdo neví, že postavy chimér, které maluje jsou skutečné. 

Karou žije dva životy - jeden v Praze jako normální teenager a druhý v jiném světě, kde jsou možná kouzla, kde se dostane na opačný konec světa jen tím, že projde portálem. Na cesty ji posílá Brimstone (mocný čaroděj, který je také chimérou). Brimstone posílá Karou pro zvláštní věc a sice lidské zuby. K čemu mu slouží tyto zuby? To se nesmí Karou dozdvědět. 

Jednou si všimne, že na portálech z různých koutů světa jsou černé otisky dlaně. Kdo to dělá a z jakého důvodu? 

Při jedné z pochůzek v Marakéši narazí na onoho neznámého, který se vypaluje dlaň do porátlu. Není to ovšem obyčejný člověk, ale anděl a hodně rozhněvaný a snaží se Karou zabít. Ta s velkým štěstím uprchne. V andělovi, který se jmenuje Akiva se něco zlomí, když Karou uvidí - ty její oči. Karou uteče do bezpečí k chimérám, ale ne na dlouho. Brimstone se na ní rozlobí a vyhodí ji portálem v Praze.

Karou je zmatená a netuší co se děje, ale ví, že je něco co musí zjistit pravdu, která možná zachrání tisíce životů. Protože panuje válka mezi chimérami a anděly.

Akiva však Karou vypátrá a tentokrát už ji nechce zabít, ale chce si s ní promluvit a vysvětlit jí co je zač. 


"Ten anděl nebyl člověk. Dokonce ani nepatřil do jejího světa. Byl voják s desítkami zářezů na rukou - důkazem o počtu svých obětí - a byl nepřítelem její rodiny. A přesto je cosi poutalo k sobě navzájem, cosi mocného, co jim sladilo rytmus tepu i dechu do jedné symfonie, takže snaha se tomu bránit působila nepřirozeně, jako by proudila proti toku jejího já."


Karou myslí na to, kdo byly její rodiče a proč o nich nic neví a kdo je vlastně ona? Má vytetované znamení hamsa na obou rukou. Co to všechno znamená? 

Musím říct, že zpočátku jsem se do knihy nemohla začíst, ale to jen první pár desítek stran. Bylo to dané možná tím, že spisovatelka má obrovskou představivost a mně to nějak nešlo. Po prvních kapitolách jsem se do toho ovšem dostala a kniha mně do sebe vtáhla a musím říct, že jsem dlouho nečetla tak skvělou fantasy. 

O Laini Taylor jsem neslyšela poprvé. První zmínku o ní si pamatuju docela přesně a to, když jsem viděla video na youtube s recenzí na její knihu Strange the Dreamer - která je vychvalovaná až do nebes (myslím, že český překlad se připravuje). Na základě této video recenze jsem se rozhodla, že si od ní něco přečtu v češtině a volba byla jasná :-). Jsem ráda, že u nás vyšly dva díly této série a třetí kniha vyjde koncem srpna. Myslím, že na takovou knihu v angličtině už to chce mít hodně dobrou slovní zásobu. I když normálně v angličtině čtu, tak na tohle si opravdu netroufám.

Ještě musím říct, že mám pár výtek k překladu knihy. Paní překladatelka nebo korektor si to po sobě moc nepřečetli a v knize se objevují chyby - záměna postav, jiný věk hlavní hrdinky a pak v předložkách. Kazí to dojem z knihy. To je pouze můj postřeh. 

V nejbližší době se, ale určitě chystám na další díl této skvělé série. 


Hodnocení:

90%
Share:

0 komentářů:

Okomentovat