Nalezení ztracené Marty






Název: Nalezení ztracené Marty/The Finding of Martha Lost

Autor: Caroline Wallace

Nakladatelství: Jota

Počet stran: 328

Rok vydání: 2016

 

Anotace: Marta je ztracená. Je ztracená od chvíle, kdy ji jako miminko našli v kufru ve vlaku. Od té doby čeká v kanceláři ztrát a nálezů na liverpoolském nádraží. Je to už šestnáct let a Marta, které dali jméno Ztracená, stále doufá, že se o ni někdo přihlásí. Celou dobu Martu vychovává žena zvaná Matka, bigotní manipulativní tyranka, pro niž jsou všechny příjemné stránky života jen dílem Satana. Navzdory tomu si Marta zachová ničím nezkalenou víru v dobro a málem na svou naivitu doplatí, ale s pomocí přátel nakonec dokáže nástrahy zlého světa překonat.

Recenze:  Příběh vypráví 16-ti letá Marta Ztracená. Marta je opravdu ztracená. Jako miminko ji někdo opustil na nádraží Lime Street v Liverpoolu kolem roku 1960. Vzápětí se jí ujala žena v knize zvaná jako Matka. Ta byla ortodoxní věřící. Martu neváhala uhodit za sebemenší prohřešek. Obě ženy žily na nádraží Lime Street celý život. Marta pomáhala Matce v kanceláři Ztrát a nálezů. Jednoho dne zůstane na vše Marta sama. Okolnosti ji donutí pátrat. Musí najít doklady své totožnosti jinak ji vyhodí z bytu, který je přímo nad kanceláří Ztrát a nálezů. Marta s pomocí kamarádky z bistra Elisabeth a dalších přátel pátrá nejen po své totožnosti, ale také po popelu Mala Evanse, který byl blízkým přítelem skupiny Beatles. Urna s jeho popelem se ztratila při cestě z Los Angels do Liverpoolu.


"Kéž by se to dalo udělat tak, aby nikdo nebyl zapomenut a aby příběh každého člověka mohl být vyprávěn."


Kniha je vyprávěna nezkaženým pohledem mladé dívky. Dívky, která se každý den raduje ze života. Marta ví, že v životě jsou i špatné momenty, ale přesto zůstává svá a její nadšení a spontánnost ji svede dohromady s lidmi, kteří si ji zamilují. 


Musím říct, že zpočátku jsem měla obrovský problém se do knihy začíst. Vůbec jsem nechápala svět viděný očima Marty. Přišlo mi to až absurdní. Čím více jsem četla, tím více jsem se do příběhu dostávala. I když byla Marta naivní a nezkažená, tak se dokázala poprat s nepřízní osudu a se špatnými lidmi, na které při svém pátrání narazila. 

Kniha je moc hezká. Pokud se nebudete moci začíst, prosím nevzdávejte to :-). Stojí to za to.


Ještě bych ráda porovnala obálky knihy.

Anglická vs česká verze:



  zdroj





Líbí se mi obě verze obálky, ale musím se více přiklonit k české verzi, která má krásnou zlatou grafiku.






O autorce Caroline Wallaceové jsem slyšela prvně až v souvislosti s touto knihou.  Caroline pracovala po mnoho let jako učitelka, než zjistila, že ji více naplňuje práce spisovatelky. Nalezení ztracené Marty je autorčiným vyjádřením lásky k městu Liverpool, kde v současné době žije s manželem a 3 dětmi.








  

Za poskytnutí mého prvního recenzního výtisku mockrát děkuji

https://www.jota.cz/nalezeni-ztracene-marty



knihu si můžete zakoupit na odkazu níže:

https://www.jota.cz/nalezeni-ztracene-marty 




Hodnocení:

75% 
Share:

0 komentářů:

Okomentovat