Spící obři



Název: Spící obři/Sleeping giants

Autor: Sylvain Neuvel

Nakladatelství: Knižní Klub

Počet stran: 354

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Deadwood, Jižní Dakota. Jedenáctiletá Rose se prohání na kole poblíž domova, když tu se náhle propadne pod zem. Probere se na dně jámy v krychlové místnosti, na jejíchž stěnách září tajemné složité symboly. Hasičům, kteří ji přispěchají zachránit, se naskytne ještě podivnější pohled: Rose leží na dlani obří kovové ruky. Uběhlo sedmnáct let, avšak záhada bizarního artefaktu, jeho původu či tvůrců zůstává nevyřešena. Určení stáří se vzpírá logice, vojenské zprávy jsou cenzurované, nové teorie zuřivě zamítané. Pár lidí však neúnavně pátrá po odpovědích, mezi nimi i Rose, toho času již vystudovaná fyzička a vedoucí tajného týmu pokoušejícího se rozluštit záhadné symboly. Brzy je jasné, že se ocitli na cestě k odhalení objevu, který přepíše dějiny lidstva. Buď mu přinese definitivní mír, nebo hromadnou záhubu.

Recenze:  Zapomeňte na klasickou knihu. Jsou tady Spící obři, kteří jsou vyprávěni velmi netradičně a to formou rozhovoru, osobních deníků, telefonátů, záznamů z průběhu mise atd.

Jednoho dne narazí 11-letá holčička Rose na ruku, ne tak ledajakou, ale gigantických rozměrů. Ruka podobná lidské je mechanická.

O 17 let později je z Rose fyzička a je pověřena vedením týmu, který se i nadále zabývá tímto nálezem. V týmu jsou mimo jiné také příslušníci armády spojených států amerických a také člověk, který je expert na luštění kódů a písma. Proč by měla existovat jen jedna ruka? A kdo ji dal pod tu zem? Ležela tam tisíce let, tak proč se ukázala zrovna teď? Tuto a více otázek si klade Rose každý den svého výzkumu. Přijde na to, že existuje více částí tohoto obřího robota a se svým týmem hledá tyto části po celém světě. Nalezení těchto částí (na různých kontinentech a v různých státech) má samozřejmě za následek politické hašteření mezi USA a ostatními státy světa. Podaří se Rose sestavit celého robota? Co když je to zbraň hromadného ničení? Asi nejdůležitější otázkou ze všech je odkud tento robot pochází?






Musím říct, že z knihy jsem totálně nadšená. Začátek mně až tak nechytil, ale ne proto, že by byl špatný, ale spíše proto, že jsem se v těch postavách trošku ztrácela. Čím víc jsem se dostávala do děje, tím více jsem se dostávala do příběhu. Musím říct, že autor knihu vymyslel opravdu netradičně a forma rozhovoru je kupodivu dostačující. Líbilo se mi, že je zde vylíčená také politická stránka věci. Pokud by se něco podobného stalo v dnešní době, tak si dost dobře dokážu představit jak by reagovali představitelé jedněch z nejsilnějších států na světě. Zase v rámci zachování utajení celého projektu bych asi nebyla ochotná obětovat to, co obětovala doktorka Rose Franklinová. Závěr knihy byl opravdu překvapivý a samozřejmě otevřený. Už se nemůžu dočkat pokračování, které doufám vyjde i v češtině.

Obálka knihy je velmi zvláštní a v podstatě kopíruje anglickou verzi





Uprostřed knihy je takový čtverec (nebo krychle chcete-li), ve kterém je díra a pod ním je vidět kousek stroje a znaky.

Pokud si kladete otázku jestli jsme ve vesmíru sami, tak je tato kniha právě pro vás. 


Hodnocení:
85%


Share:

0 komentářů:

Okomentovat