Amy a Roger na cestě


Název: Amy a Roger na cestě/Amy & Roger's Epic Detour

Autor: Morgan Matson

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 420

Rok vydání: 2013

 

Anotace: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány? Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo!

Recenze:  Kniha vypráví příběh o středoškolačce Amy, která se uzavřela do sebe, díky autonehodě při níž zemřel její otec. Amy odmítá komunikovat se svou nejlepší kamarádkou a vlastně se jí nechce komunikovat vůbec. Po smrti otce se její matka rozhodla, že se všichni ona, Amy a Charlie (brácha Amy - dvojče) odstěhují na východní pobřeží Spojených států do Connecticutu. Matka Amy už na východním pobřeží je a zařizuje jim nový domov. Jediným úkolem Amy je opustit starý domov a převézt jejich auto přes celé Spojené státy. Amy od doby, kdy se stala autonehoda neřídí a tak matka vymyslí náhradní plán. Syn její kamarádky Roger se chystá za otcem do Filadelfie a tak zaveze Amy do Connecticutu. A tak se dva neznámí lidé vydávají na cestu, která má trvat dle matčina itineráře 4 dny. 

Amy a Roger si, ale cestu zařídí po svém a cestu si o pár dní prodlouží. Chtějí vidět místa, která by normálně nenavštívili. Zároveň poznávají sami sebe a své hranice. Mohlo by se zdát, že příběh zavání od začátku romantikou, ale není tomu úplně tak. Roger je stále zahleděný do své ex-přítelkyně a Amy ta teď žádné milostné vztahy neřeší. 

Amy hledá cestu - cestu sama k sobě, k bratrovi Charliemu, který je na odvykačce a také ke svojí matce. 

"Rozloučení mi nepřipadalo tak důležité jako kdysi - zjistila jsem, že když už někoho nikdy neuvidíte, to, že jste se s ním nerozloučili, není to nejdůležitější. To nejdůležitější je, že už jim nikdy nebudete moct říct nic jiného. A to jediné, co vám zůstane, je neukončený rozhovor. Napořád."

Kniha se mi četla velice dobře. Je to pěkné letní čtení. Moc se mi líbily fotky, které autorka do knihy přidala a tak jsem si mohla malinko představit, jak to na různých místech v USA vypadá. Musím se přiznat, že jsem se taky podívala na mapy, abych viděla odkud a kam Amy s Rogerem mířili. Amy si cestou vedla takový deník a tak je v knize zaznamenáno, kde všude byli a co si tam dali dobrého třeba k jídlu nebo kolik je stálo ubytování atd. Nedílnou součástí byl také playlist, bez kterého by to nebyl pořádný roadtrip.

Sama autorka podnikla stejnou cestu jako Amy s Rogerem akorát, že jela z Connecticutu do Kalifornie. Kniha je na konci doplněná fotkami z cesty, playlistem a také tipy na roadtrip.

Kniha se mi líbila, avšak nečekejte žádný strhující děj.

Hodnocení:
78% 
Share:

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem nečetla, ale povedlo se ti mě nalákat :) Podívám se po ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) určitě je to příjemné čtení :-)

      Vymazat