Dívka v ledu


Název: Dívka v ledu/The girl in the ice

Autor: Robert Bryndza

Nakladatelství: Grada 

Počet stran: 448

Rok vydání: 2017


Anotace: Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo
uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.

Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

Recenze: Je leden, venku mrzne. Mladá žena, která jde sama v noci se začíná strachovat. V temné uličce ji někdo přepadne. O pár dní později je nalezeno její tělo ve vodě – zrmzlé. K případu je povolána z Manchesteru detektiv šéfinspe
ktor Erika Fosterová. Tělo je identifikováno jako Andrea Douglasová-Brownová, dcera velkého oligarchy a ve vyšších kruzích uznávaného obchodníka a velmi vlivného a bohatého člověka. Erika spolu se strážníky Mossovou a Petersonem začnou pátrání po vrahovi, který po sobě nezanechal žádné stopy.

Erika je jmenována vrchním intendantem Marshem jako hlavní vyšetřovatel a to je trnem v oku nejednomu policistovi, kteří na případu od začátku pracovali. Erika si s kolegy hlavu neláme. Co jí dělá starosti je celý případ. Je zde mnoho nejasností. Proč krásná, mladá, bohatá holka jela do tak pochybné čtvrti? Její rodiče a sourozenci jsou zprávou o smrti dcery a sestry velmi zdrceni. I když každý projevuje svůj smutek jinak. A co snoubenec Andrey? Je mladý a velmi bohatý, sňatek právě s ním by Andree přinesl jen samé výhody. Milovala ho, ale doopravdy? A co její předchozí vztahy?

„Několik domů dál od Eričina bytu, v místě, kde se silnice ostře stáčela, se ve tmě na konci uličky krčila postava oblečená celá v černém. Postava oknem pozorovala Eriku, jak si zapaluje další cigaretu a vydechuje kouř spirálovitě stoupající k žárovce bez stínítka, která ji visí nad hlavou.“
Erika začíná skládat dílky puzzle (případu) dohromady. Je velmi houževnatá a do případu dává vše. Bohužel pro ni, se díky jejímu kolegovi objeví hlavní podezřelý a Eričina celá teorie shoří jako domeček z karet, nebo že by to přece jen bylo jinak?

Důkazy začínají vyplouvat na povrch a Erika je ochotná obětovat vše, aby toho pravého vraha dopadla a donutila pykat za to co způsobil Andree a dalším dívkám.

O knize Dívka v ledu jsem již slyšela, ale zatím jsem se k ní nedostala. Nyní jsem k tomu díky nakladatelství Grada dostala příležitost.

Kniha mě dostala od samého začátku a přečetla jsem jí rychlostí blesku, i když má něco málo přes 400 stran. Všechny postavy v knize jsou velmi propracované. Erika Fosterová je 40-ti letá inspektorka, která před nedávnem přišla o manžela a zůstala sama. Nyní se vrací po krátké odmlce ke své práci a případu se ujme s velkým odhodláním – sama skoro nespí a prověřuje důkazy a další skutečnosti, které s případem souvisí nebo by mohly souviset. Příběh je vyprávěn právě z pohledu Eriky a také z pohledu vraha. Musím se přiznat, že vraha jsem si tipla až tak od 300 strany – to znamená, že jsem si buď seděla na vedení, anebo to Robert Bryndza napsal, tak dobře 😊

Robert má můj obdiv, že dokázal sepsat naprosto skvělý a velmi napínavý příběh. Už se moc těším na další pokračování série s názvem Noční lov.

Musím říct, že jsem ráda, že nakladatelství Grada zachovalo stejnou obálku jako má anglická verze - je totiž moc povedená. Tady už je fotka samotného autora s jeho knihami.


Tímto se ze mě stává velký fanoušek Roberta Bryndzy.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

https://www.grada.cz/cosmopolis-kkc/cosmopolis/



https://www.grada.cz/



Knihu si můžete zakoupit zde

 
Hodnocení:
90%


Share:

3 komentáře:

  1. Dobry den, prosim vas ako ste mohli dat do predaja knihu Dievca v lade v slovenskom jazyku s tolkymi gramatickymi chybami??? To ju nikto pred vytlacenim necital? Hned v prvom riadku je chyba, cca v 20 dalsich stranach je vyse 200 chyb!!! Za cenu viac ako 18 EUR clovek ocakava kvalitu! Takto dodzubane knihy sa predavaju po 1 EUR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já nejsem vydavatel a slovenskou verzi jsem nečetla, takže to je spíše dotaz pro ně.

      Vymazat
  2. Súhlasím s predchádzajúcou správou. Slovenský preklad je otrasný a na každej strane je minimálne 5 chýb. Kniha sa vôbec nedá čítať. Ako môžete niečo také vôbec vypustiť? To čo je za prekladateľa ( v knihe je uvedená Lucia Lipšická), ktorý vôbec nevie po slovensky a pravdepodobne český text znejúci "to byla ale klika" preloží "to bola ale kľučka"?!!!! Je to neskonalá hanba. Môžete si byť istí, že už si z vašeho vydavateťstva žiadnu knihu nekúpim!

    OdpovědětVymazat