Všude kolem černý les



Autor: Ruth Ware
Název: Všude kolem černý les/In a dark, dark wood
Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352

Anotace: Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…


…NAVŠTÍVÍ SMRT
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?


Recenze: Všude kolem černý les - tuto knihu jsem dostala před týdnem k narozeninám a dostala mě od samého začátku, právě proto jsem ji přečetla skoro na jeden zátah, jak se říká:-). Určitě by si zasloužila i filmové zpracování. Teď už ke knize samotné. Hlavní postava je úspěšná mladá spisovatelka detektivek Leonora, která si říká Nora (v minulosti taky Lee). Příběh začíná tím, že se Nora probudí v nemocnici a nepamatuje si nic co se stalo osudnou noc. Přitom to začalo zcela nevinně - Nora jednoho dne obdrží pozvánku na rozlučku se svobodou od kamarádky Clare, kterou neviděla skoro 10 let. Nora se zdá být tichá, ale dokáže říct svůj názor. Řekla bych, že hodně žila minulostí, která ji ovlivňuje až do současnosti. Váhá, zda na rozlučku jet či ne. Nakonec se rozhodne jet, čehož na samém konci lituje, protože kdyby nejela nestala by se zřejmě žádná vražda. Rozlučka se koná ve skleněném domě uprostřed lesů, kde není prakticky nic a nikdo tady taky nebydlí. Další postavy jsou Flo nejlepší kamarádka Clare, Tom - herec, gay, kamarád Clare, Nina dobrá kamarádka Nory a v neposlední řadě čerstvá matka Melanie. Flo je psychopatka, tak na mě zkrátka působí. Je věrná kamarádka Clare a když není po jejím, tak se dokáže hodně naštvat a celou rozlučku, tak nějak organizuje. Tom je takový "chytrolín" a tak trošku pohodář. Nora je lékařka, s nikým si nebere servítky a vždycky říká co si myslí. Melanie i když je na rozlučce, tak se nedokáže odpoutat od myšlenky na dítě, které nechala doma. Clare ta je hvězda, víte ta co se za ní otáčeli kluci ve škole, zkrátka krásná a oblíbená, na co ukáže to bude její.

Nora se utápí díky této rozlučce ve stínech minulosti, které ji tady dohání. V knize se prolínají dvě dějové linie - Nora v nemocnici a pak na rozlučce se svobodou.

Příběh je napínavý od začátku, kdy netušíte, jak jsou ty nitě osudu spleteny. Co mě osobně "štvalo" na hlavní hrdince je to, že se nedokázala odprostit od minulosti.

Knihu, ale určitě doporučuji, protože je napínavá až do samého konce. Je pravda, že tak od půlky jsem měla svého "favorita" na pachatele, ale to nebudu prozrazovat:-)


Hodnocení:

77%







Share:

0 komentářů:

Okomentovat