Beze stopy

 

Název: Beze stopy/Gone without a trace

Autor: Mary Torjussen

Nakladatelství: Ikar

Počet stran: 328

Rok vydání: 2017


Anotace: Hannah je atraktivní, cílevědomá a úspěšná. Ve velké účetní firmě, kde pracuje, ji podle všeho brzy čeká povýšení, a tak se plná elánu vrací ze služební cesty z Oxfordu do Liverpoolu za „svým“ Mattem. Namísto otevřené náruče ji však čeká pořádný šok – doma nejenže nenachází svého přítele, ale ani žádné jeho věci, dokonce i jeho účty na sociálních sítích jsou smazány. Jak může člověk jen tak zmizet? Jak může beze stopy zmizet tak, jako by předtím ani neexistoval? Hannah se ze dne na den ocitne na dně. Nedokáže se soustředit na práci, přestane o sebe dbát, nejí, nespí. Postupem času začíná mít pocit, jako by jí Matt chtěl dát přece jen nějakou zprávu. Dostává podivné esemesky, dokonce doma rozpozná stopu důvěrně známé kolínské a ve váze jí kdosi vymění květiny za čerstvé… Psychologický thriller pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku, Zmizelé a vypravěček, jimž není radno věřit všechno, co říkají.

Recenze: Hannah je něco málo přes třicet. Právě zažila nejlepší den svojí kariéry (zřejmě bude povýšena na vedoucí pobočky účetní firmy). Vše se zdá být skvělé. Při příjezdu domů však spatří v domě jen tmu. Její přítel Matt by však už měl být doma. První co spatří, když otevře dveře jsou chybějící obrazy. To se k nim někdo vloupal? Pokračuje dále do domu a zjistí, že chybí i další věci jako televize, sklenice, vinylové desky a další věci – Mattovi věci. Kontroluje odchozí a příchozí hovory v telefonu, ale žádný není od Matta. Začne procházet sociální sítě jako je facebook, twitter a linkedin a nic. Nikde po něm není ani stopa. Nezbyly jí žádné fotografie. V domě zůstaly pouze věci, které patřily Hannah.
„Celé dopoledne jsem předstírala práci. Přerovnávala jsem papíry, prohlížela si dokumenty na obrazovce, nepřítomně probírala e-maily, ale nedokázala se na ně soustředit a za pár vteřin už sem nevěděla, co jsem četla. Hlavou mi vířily nejrůznější myšlenky. Kde je? Proč mi nic neřekl? Proč všechno vymazal? V hlavě se mi převalovaly nápady jeden za druhým, ale s rozumnou odpovědí jsem nepřišla.“
Hannah je zoufalá. S celou situací se svěří své nejlepší kamarádce Katie. S Katie se zná od dětství a ví, že jí může věřit. Rodičům se s tím svěřit nemůže, protože by si mysleli, že to byla její vina, že Matt odešel.

Hannah se pouští do pátrání. Mezitím chodí do práce, ale zmizení Matta ji vyčerpává psychicky, a to se na ní podepíše právě v práci. Nezvládá termíny a hledání přítele je pro ni na prvním místě. Najednou ji začnou chodit zvláštní smsky od neznámých čísel. V domě cítí pánskou vůni, jako by tam někdo chodil. Co se to děje?

Proč Matt odešel bez jediného slova? Co se stalo? Hannah si ani nepamatuje, kdy se naposledy pohádali. Vztah se podle jejího zdál být idylický.

Kniha vás vtáhne do děje od prvních stran. Vše je opředeno záhadou zmizení přítele Hannah. Nejdříve to vypadá, jako by ani nikdy neexistoval. Tato domněnka je vyloučena, protože si na jejího přítele pamatuje její kamarádka Katie s přítelem Jamesem. Hannah si zapisuje vše podstatné i méně důležité.

Musím říct, že mi hlavní hrdinka lezla od poloviny knihy pěkně na nervy. Byla z ní totální ufňukaná troska – to mělo samozřejmě svůj záměr, který pochopíme až v závěru knihy. Kniha měla dle mého názoru obrovský potenciál, ale ten konec podle mě autorka nezvládla. Za mě knihu doporučuji k přečtení, ale nečekejte žádný zázrak. 

Hodnocení:

67%



Share:

0 komentářů:

Okomentovat