Blízko obzoru

 

Název: Blízko obzoru/So near the horizon

Autor: Jessica Koch

Nakladatelství: Omega

Počet stran: 464

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Dojemný příběh o přátelství, odvaze, sebevědomí a síle odpouštění. Pravdivý příběh.

Jessica je mladá, těší se ze života a před sebou má slibnou budoucností. Pak potká Dannyho. Je jím fascinována, protože i přes jeho sebejistotu a okouzlující vzhled, ho obklopuje tajemno. Jessice se postupně daří nahlédnout pod Dannyho skupku
a zjišťuje, že Danny je již od dětství hluboce traumatizován. Žije daleko od domova a rodiny a jediným jeho snem je vést úplně normální život.
Přes všechny obtíže a proti všem očekáváním vzniká mezi Jessicou a Dannym intimní vztah. Ale nejen Dannyho minulost je ponurá, i jeho budoucnost je už naplánovaná. Začíná závod s časem.

Recenze: Jessice je 17 let a náhodou se v zábavním parku seznámí s Danijelem Taylorem. Danijel je o 3 roky starší a velmi atraktivní. Blonďák s modrýma očima a vypracovanou postavou. Mimo jiné si je svého zevnějšku dobře vědom a když potká Jessicu, kterou hned na první pohled neokouzlí, tak ho zaujme. Není jako ostatní holky a vzdoruje mu, čímž mu imponuje.

Jessica se pomalu začne s Dannym scházet. Když se jednoho dne dostane náhodou k Dennymu domů, tak zjistí, že nebydlí sám, ale má „spolubydlící“ Christinu. Christina má za sebou dost těžký život a s Dennym jsou nejlepší kamarádi a vlastně víc než to. Jsou spřízněné duše. Jessica na Tinu zpočátku žárlí. Denny se jí líbí a začne s ním chodit. Denny žije normální život – má kamarády, každý den běhá, vyučuje bojové sporty a navíc dělá fotomodeling.

Jessica se s Dennym sbližuje víc a víc. Ten však má za sebou tajemnou minulost, se kterou se nechce nikomu svěřovat. Co skrývá za tajemství? Proč se s ní nechce více sbližovat? 

„Většina lidí má nekonečně času v životě. Dožívají se osmdesátky i víc. Ale vůbec ten čas nevyužijí. Promrhají ho na gauči, před televizí nebo u počítače. Na to, co má v životě doopravdy smysl, ho nemají. Na ostatní lidi, na kamarády a na rodinu, na kamarádství se psem nebo krásy přírody. Ztratili svoji vnímavost.“

Pravda však vyplave napovrch a zpočátku je pro Jessicu šokující. Později si uvědomí, že na ničem nezáleží a jediné co je důležité, je to, že Dennyho miluje.

A co Tina? Co si v životě prožila?

Na knihu jsem slyšela jen samé pozitivní ohlasy a tak jsem si ji pořídila, abych se přesvědčila, zda vážně stojí za to.

Kniha mě hodně překvapila a rozhodně jsem nečekala tak silné téma. Kniha je autorčin debut a v podstatě jsou to její zápisky ze života. Kapitoly jsou koncipovány měsícem a rokem (př. Duben 2000).

Zpočátku to vypadá jako pohádka mladý, krásný a zabezpečený kluk se zakouká do holky, kterou nemůžeme nazývat kráskou, ale spíše šedou myškou. Skamarádí se s jeho nejlepší kamarádkou Tinou a dalo by se říci, že vše je naprosto ideální, ale bohužel tak to v životě nechodí. A ač jsou všichni mladí, tak se setkávají se smrtí a musí se naučit vyrovnat s tím co je čeká. Je to vůbec možné?

Kniha mě totálně dostala. Prožívala jsem ji společně s hlavní hrdinkou (i když mě občas hooodně štvala). Ukazuje jak dokáže být život krutý a nespravedlivý k někomu, kdo si to vůbec nezaslouží. U knihy jsem uronila nejednu slzu a byl to pro mě emoční kolotoč, na který nezapomenu. Kniha poukazuje na to, co je v životě důležité – láska, přátelství, svoboda a možnost volby.



Hodnocení:
97%

 
Share:

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, hned jsimě na knihu nalákala :) Nejradši bych ji našla hned dnes pod stromečkem :) Krásné Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. Kniha je podle mě skvělá a myslím, že by si ji měl přečíst každý. Krásné Vánoce i Tobě :-)

      Vymazat