Modrá




Název: Modrá/The Blue

Autor: Lucy Clarke

Nakladatelství: Grada

Počet stran: 312

Rok vydání: 2015

 

Anotace: "Co se stane, když je pravda unášena vlnami pryč z našeho dosahu…" Poklidný výlet na moři? Ani náhodou! Koupání v průzračné vodě a popíjení tropických koktejlů se až příliš brzy promění ve zlověstnou noční můru…Lana a její nejlepší kamarádka Kitty se vydají hledat svobodu a dobrodružství. Jejich sen volně cestovat se jim splní, když získají možnost plavit se na Modré – jachtě, která pluje z Filipín na Nový Zéland. Spolu se svými novými přáteli rychle podlehnou kouzlu vzdálených ostrovů a divokých večírků na jachtě.Z ráje se ale brzy stává peklo – Lana a Kitty zjišťují, že každý na palubě má nějaké tajemství, a navíc jeden z jejich nových přátel po jedné hádce záhadně zmizí...Nebezpečné vlny nedůvěry a lží ohrožují nezávazné letní dobrodružství na lodi, někteří se však svého vysněného ráje nehodlají jen tak vzdát… a to za jakoukoli cenu!

Recenze: Příběh nás zavede do krásného prostředí Filipín, kam zamířily dvě kamarádky Lana a Kitty. Obě se snaží odpoutat od své minulosti a chtějí poznat něco nového. To se jim náhodou poštěstí, když potkají Dennyho, který je členem posádky na jachtě Modrá. Obě se seznámí s celou posádkou, kterou tvoří kapitán Aaron, dalšími členy jsou lesbička Shell, Heinrich, Joseph a právě Denny. Lana i Kitty zapadnou do kolektivu a začnou se učit jak to na takové jachtě chodí. 

"Noci na jachtě - černé přízračné a plné hvězd - byly opojné. Lana a Kitty byly často poslední , kdo šel spát, uvolněné rumem šťastně švitořily o prožitém dni. Některé večery, kdy skoro nefoukalo a v kajutě bylo k zadušení, zůstávaly na palubě a usínaly na orosených polštářích v kokpitu nebo se společně ukolébaly v houpací síti, tak jako první den."

Lana se začne sbližovat s Dennym, i když na palubě platí přísný zákaz vztahů. Lana začíná zjišťovat, že každý na palubě má svá tajemství. Vše vyvrcholí jednoho dne, kdy zmizí jeden člen posádky.

Kitty s Lanou se začnou vzdalovat. Kitty před Lanou od doby, kdy zmizel jeden člen posádky něco tají a není sama. Denny se Laně vyhýbá. Aaron Lanu od začátku moc nemusí a Heinrich s Schell, copak tají ti? A co Joseph? Ten je od začátku samotář a s ostatními se moc nebaví...... 

Kniha je vyprávěna z pohledu Lany a to v částech Tenkrát a Nyní. Autorka se zaměřila hodně na vykreslení a popis přírody, moře, jachty a hlavně na charakter všech členů posádky. Lana utíká před svou minulostí, Kitty zrovna tak. Denny i Aaron jsou tajemní a moc toho o sobě neprozdradili. Shell vyhnali rodiče z domu, kvůli její sexuální orientaci, Heinrich chtěl prostě cestovat a zažít dobrodružství a Joseph nemá nikoho a chce někam zapadnout - chce někam patřit a být šťastný. 

Knihu bych doporučila všem, kteří se v těchto chladných dnech chtějí "zahřát" sluncem zalitými ostrovy Filipín, kde hlavní hrdinové šnorchlují, plavou a poznávají kousek tohoto ráje. Vše má jednu zápletku a samotný závěr knihy je neočekávaný (tedy, aspoň já jsem to nečekala).

Obálka knihy je krásná a myslím, že se Gradě opravdu povedla. 

Jediné co mi trošku "kazilo" zážitek z čtení knihy byly gramatické chyby v překladu. Korektor knihy by si ji měl znovu přečíst.

 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

https://www.grada.cz/cosmopolis-kkc/cosmopolis/


https://www.grada.cz/



Knihu si můžete zakoupit zde


Hodnocení:
84%



Share:

0 komentářů:

Okomentovat