Magonie


Název: Magonie/Magonia

Autor: Maria Dahvana Headley

Nakladatelství: CooBoo 

Počet stran: 320

Rok vydání: 2017


Anotace: Aza Ray se topí ve vzduchu. Aza trpí už od narození tajemnou plicní chorobou, kvůli které se jí hůře dýchá, mluví a i žije. Když dívka zahlédne jednoho dne na nebi tajemný koráb, její rodina to přisoudí vedlejším účinkům léků. Jenže Aze to jako halucinace vůbec nepřipadalo. Slyšela, jak na ni někdo z lodi volá.
Jediný, kdo j
i bere vážně, je její nejlepší kamarád Jason. Jason, který tu pro ni vždycky byl. Jason, který je možná víc než jen kamarád… Ale než Aza stačí tuhle vzrušující možnost zvážit, něco se strašlivě zvrtne a Aza je pro náš svět ztracená. Nalezne ji ale svět jiný – Magonie. Nad mraky, ve světě obchodních korábů, už Aza není tou slabou a umírající dívkou, jíž bývala na Zemi. V Magonii se poprvé může doopravdy nadechnout. A co je ještě lepší, má tu nesmírnou moc – jenže když se snaží zorientovat ve svém novém životě, zjišťuje, že je na spadnutí válka. Magonii a Zemi čeká zúčtování a v Aza má v rukou životy celého lidstva – včetně chlapce, který ji miluje. Komu bude Aza věrná?


Recenze: Aza Ray je patnáctiletá holka (vlastně skoro šestnáctiletá), ale všichni jí říkají, že 16-tých narozenin se nedožije. Ostatně to slyší celý svůj život. A proč vlastně? Aza má zvláštní chorobu – dusí se vzduchem. To, co každému člověku přijde přirozené – dýchat, to Azu pomalu zabíjí. Jenže Aza není tak úplně normální člověk. Aza prožívá vše co její vrstevníci, i když díky své chorobě ve škole moc nepobývá. Její matka i otec a sestra jsou jí velikou oporou a největší oporu má ve svém nejlepším kamarádovi Jasonovi.

Když uvidí Aza jednoho dne loď, která si v klidu pluje po nebi, tak má pocit, že má halucinace. Nikdo jí nevěří. Co to vlastně viděla? Proč na ní někdo z té lodi volal?

Večer přijde bouřka. U Azy v pokoji se najednou objeví v okně ptáček. Venku na zahradě jsou jich stovky a všichni čekají a volají ji. Pak se Aza najednou ocitne v Magonii.
„Život a smrt se od sebe nelišily tolik, jak jsem si myslela. Nebylo to jako vcházet do jiného království. Bylo to jako vcházet do jiného pokoje stejného domu. Jako společná chodba plná zarámovaných rodinných fotek, jen před ní ještě byla skleněná zeď.“ 
 Ve světě, kde se může konečně nadechnout a kam patří. Aza zjišťuje, že má v sobě sílu, kterou může změnit jak svůj svět, tak i ten lidí na Zemi.

Musím říct, že jsem čekala YA fantasy (především pro náctileté), ale byla jsem mile překvapena, že to tak úplně nebylo. Kniha je vyprávěna z pohledu Azy a Jasona. Někde jsem četla, že se někomu pohled Jasona nelíbil, já teda absolutně nesouhlasím a jsem naopak ráda, že jsem věděla, co se mu honí v hlavě.

Aza Ray je upovídaná mladá holka. Je upřímná a zvídavá. Její rodiče pro ni dělají maximum. Její matka je vědkyně a vyvíjí pro Azu sérum, které by ji vyléčilo a její otec? Ten s ní jezdí po doktorech a nemocnicích a je jí taky oporou. Její kamarád Jason je vlastně její jediný a nejlepší kamarád. Mají stejný smysl pro humor a rozumí si ve spoustě jiných věcí.

Velice se mi líbilo, jak autorka popsala Magonii a její obyvatele. Je to vlastně jako pohádka, kde je dobro a zlo. Záleží, komu Aza uvěří a jak se nakonec rozhodne.

Musím ještě vyzdvihnout obálku knihy, která je naprosto nádherná. Už dlouho jsem neviděla, tak pěkný „cover“ u knihy.



Magonie asi „nesedne“ každému, ale mně se kniha moooooc líbila a všem, kteří mají rádi fantasy maximálně doporučuji. 

Jo a už se moc těším na pokračování knihy s názvem Aerie, která má vyjít koncem listopadu.
Hodnocení:
88%
Share:

0 komentářů:

Okomentovat