Probuzení Simona Spiera

 

Název: Probuzení Simona Spiera/Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Autor: Becky Albertalli

Nakladatelství: Yoli

Počet stran: 296

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Na začátku všeho byly nevinné emaily… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby.


Recenze: Simon chodí do třeťáku na střední. Jako všichni v jeho věku má i on své tajemství. To jeho je, že je gay, ale nikdo o tom zatím neví. Na internetu se seznámí s klukem jménem Blue. Blue je také gay. Zpočátku si píšou pouze nezávazně, jako kamarádi.


Vše se zkomplikuje, když si Simonův spolužák Martin přečte jeho e-maily, které si píše s Bluem (náhodně, když jde po Simonovi na počítač ve škole). Martin jej začne vydírat, že pokud mu Simon nedohodne schůzku s jeho kamarádkou Abby, tak vše řekne veřejně.

Simon se nechce nechat vydírat, ale zároveň nechce, aby se jeho tajemství někdo dozvěděl. Nenápadně navrhuje Abby místa setkání, kde by i s Martinem mohli zkoušet do dramatického kroužku.

Simon má kolem sebe spoustu skvělých lidí. Počínaje rodiči – matka je psycholožka, sestry Nora a Alice, Simona zbožňují a jeho nejlepšími kamarády Nickem, Leou a Abyy konče.
Simon začne více a více zabředávat do e-mailů od Bluea.

„Psal o tom, že člověk může znát druhého člověka sebelíp, může znát nazpaměť všechna jeho gesta, ale do jeho myšlení stejně nikdy nepronikne. Psal o tom, že lidi jsou jako domy s obrovskými pokoji a titěrnými okny.“

Jejich konverzace se stává více a více osobnější. Kdo je onen tajemný Blue? Zná ho Simon? Nechá se stále vydírat Martinem?


Ach můj bože. Tato kniha je naprosto skvělá. Moc se mi líbilo, jak Simon všechno prožíval a jeho radosti, obavy, stres a lásku jsem prožívala s ním. Jeho rodiče byli naprosto skvělí.

Simon se do všeho vrhá po hlavě. Cítí a žije. I když má zpočátku zmatek skoro ve všem, tak na konci si je jistý – tím, kdo je a tím co cítí. Je to příběh jiný než ostatní. Chytne vás za srdce a takových knih je v dnešní době málo.

Jediné, co mi trošku zkazilo dojem z knihy bylo odhalení identity Bluea. Přišlo mi, že se to autorka snaží moc rychle ukončit, a to se mi moc nelíbilo.

Mimochodem v červnu bude uveden do kin film s názvem Já, Simon a tato kniha je právě jeho předlohou. Určitě si jej nenechám ujít.
Tady je trailer k filmu :-)


Hodnocení:
94%




 
Share:

0 komentářů:

Okomentovat