Spřízněné duše

goodreads.com; databazeknih.cz


Název: Spřízněné duše/The One

Autor: John Marrs

Nakladatelství: XYZ

Počet stran: 472

Rok vydání: 2017


Anotace: Existuje někde váš dokonalý protějšek? A co když ho můžete najít díky novému vědeckému objevu? Originální a čtivý thriller Spřízněné duše vás uvede do světa, ve kterém technologie rozboru DNA umí určit, pro koho jste byli geneticky stvořeni. Průlomová metoda hledání ideálního partnera se rozšíří po světě, v databázi je miliarda lidí. Touto cestou ovšem nejen vznikají nové páry, ale dochází i ke spoustě rozchodů. Co to přinese objeviteli genu? A co teprve změněná realita v rukou psychopata? Zdá se, že ani spojení skrze DNA člověku nezaručí štěstí.


Recenze: Představte si, že žijete v době, kdy pomocí jednoduchého testu DNA najdete svůj pravý a jediný protějšek. Databáze má miliony uživatelů po celém světě, a tak se může přihlásit kdokoli, kdo věří, že tento systém funguje. Lidé, kteří tento systém využívají si myslí, že toho pravého partnera nebo partnerku mohou najít jen tímto způsobem.

V příběhu sledujeme několik postav.

Mandy – je žena kolem 37 let. Její manžel ji opustil, protože není jeho osudovou ženou podle DNA testu. Amanda touží po rodině a dětech a po partnerovi, který by ji miloval. Jednoho dne ji přijde shoda, že se ten pravý muž našel. Amanda je celá natěšená. Projíždí sociální sítě jejího potenciálního partnera a je z něj doslova unešená a začíná si plánovat budoucnost.

Christopher
– je třicátník, který je asi jednou z nejzajímavějších postav, celého příběhu. Také se přihlásil, aby našel svou ideální partnerku. Vlastně k tomu měl jiný důvod než to, že by si s ní plánoval budoucnost. Christopher je sebevědomý, cílevědomý a pedantský.

Nick
– spadá do stejné věkové kategorie jako Christopher. Nick je šťastný ve vztahu se svou snoubenkou Sally. Věří, že nepotřebuje žádný test DNA, aby mu řekl, s kým má být celý život a s kým ne. Sally to chce ze srandy zkusit ještě předtím, než se vezmou. Nick je proti, ale kvůli Sally se podvolí a udělají si testy. Sally zatím žádnou shodu nemá, ale Nickovi přijde dopis, že se jeho ideální polovička našla. Jak to bude dál? Jaký to bude mít vliv na pevný vztah Nicka a Sally?

Jude – je dívka, které je něco přes dvacet. Žije v Anglii, chodí do práce, která ji vlastně nebaví. Splácí vysokoškolskou půjčku a touží po lásce. Díky DNA testům, které ji najdou ideálního partnera se seznámí s Kevinem. Kevin je skvělý, milý, vtipný a vlastně Jude už teď cítí, že ho bude milovat. Jediný problém je, že je Kevin na opačné straně zeměkoule v Austrálii.
"Osud umí být pěkná svině, když moji spřízněnou duši umístil až na druhou stranu světa, do Austrálie, říkala si. Ale třeba se s ním jednoho dne setká, pokud si to někdy bude moct dovolit."
Ellie – je třicátnice, která má především svoji kariéru. Svůj vzorek DNA také poskytla, ale po celá léta se nic nedělo a nikdo se nenašel. Chodila na rande s různými muži, kteří s ní byli především, kvůli jejímu postavení a penězům. Až jednoho dne přijde Ellie zpráva, že se našel její ideální protějšek Tim. Ellie je jedna z nejdůležitějších postav celé knihy.

Spřízněné duše je naprosto geniální kniha. Autor měl vše propracované do detailů. Je pravda, že některé postavy mě bavilo číst více a jiné méně, ale jako celek je to téměř dokonalé. Vlastně je to kniha o tom, jak nás ovlivňují média a velké korporace a sociální sítě. Vše je jen o tom, co si necháme „vtlačit“ do hlavy. Rozhodnutí by mělo být na Vás, ale v případě Spojení skrze DNA tomu tak není. Je to něco, co je podle této společnosti dané. Ale co když je to trošku jinak?

Kniha má krásnou obálku, která je dle mého názoru hezčí než originál verze.
Knihu rozhodně doporučuji. Nečekejte žádnou romantiku, ale náhled do duší obyčejných lidí.

A co vy? Už jste našli svoji "spřízněnou" duši? :-)
Hodnocení:
95%


Share:

2 komentáře: