Dívka na kusy


Název: Dívka na kusy/Girl in pieces

Autor: Kathleen Glasgow

Nakladatelství: Omega

Počet stran: 410

Rok vydání: 2018

 

Anotace: Charlotte Davis je na tom zle. V osmnácti letech již přišla skoro o všechny blízké ve svém životě. Ale naučila se zapomínat. Její hluboké jizvy jsou plné bolesti a smutku, ale když zapomenete, naleznete trochu klidu. Nemusíte přemýšlet o otci, o vašem nejlepším příteli, který navždy zmizel ani o matce, která vám nemá co dát.

Kaž
dou novou jizvou ztvrdne Charlottino srdce o trochu víc, přesto to stále tolik bolí. Bolí to dost, abyste na to nemysleli, což je někdy jediná cesta, abyste našli cestu zpět od kraje propasti.

Recenze: Charlotta je dívka, která si toho v životě hodně prožila. Právě se nachází v psychiatrické léčebně. S nikým nemluví. Dívka jménem Blue ji začne říkat Tichá Sue. Charlotta si chce nechat všechny tajemství pro sebe. Po pár dnech začne mluvit. Mluví s doktorkou i s ostatními pacientkami. Snaží se zapomenout, ale nejde to. 
"Všude panuje naprosté ticho. Prstem přejíždím po stěnách. Dělám to celé hodiny. Vím, že až se mi zahojí rány a přestanu brát antibiotika, budou mě chtít nacpat prášky na uklidnění, ale já o to nestojím. Musím zůstat vzhůru a mít se na pozoru."
Nastává doba, kdy musí opustit léčebnu. Její matka jí pobyt platit nemůže. Požádá o pomoc kamaráda z dětství Mikeyho. Ten ji zařídí jízdenku do Arizony. Než si najde práci, tak bydlí u Mikeyho, který je tou dobou na turné s kapelou.

Pro Charlie je těžké mluvit a bavit se s někým cizím. Překoná ostych a najde si práci v jednom baru, kde bude mýt nádobí.
Vše je pro ni stále čerstvé. Přemýšlí nad svou jedinou kamarádkou z dětství Ellis, kterou ztratila. Vybavují se jí společné chvíle. Co mohla udělat jinak?

V práci se na sebe snaží neupozorňovat. I přes to si jí všimne Riley. Riley je bývalý zpěvák jedné úspěšné kapely, který dal přednost pití a drogám, takže pracuje v baru jako kuchař. Charlie je zmatená v citech ke svému nejlepšímu kamarádovi Mikemu. Zároveň však pociťuje náklonnost k Rileymu.

Své démony se snaží držet stranou. Slíbila si, že už do toho nikdy nespadne. Nikdy už si neublíží. Je sama. Je těžké někomu začít důvěřovat, když ji tolik lidí v jejím životě zklamalo a zranilo.

Má šanci se odpoutat od minulosti? A co Riley? Nemůže ji stáhnout zpátky na dno?
 

Na knihu jsem slyšela jen samé pozitivní ohlasy. Kniha mi svou formou připomíná deník. Je to příběh dívky, kterou mělo rádo jen velmi málo lidí. Její matka ji odkopla, otec zemřel, její nejlepší kamarádka je pryč a její nejlepší kamarád má nový život. Charlie si prošla v životě úplnými „sračkami“, aby se zvedla a začala žít. Je však na to připravená? V životě má jednu velkou lásku, a to je umění. Je to její forma terapie. Maluje. Maluje, když je jí nejhůř, 
i když je šťastná.

Charlie má jizvy. Nejen na těle, ale hlavně na duši. Je připravená být někým novým? Začít od začátku?

Moc jsem Charlie fandila, aby se dokázala oprostit od minulosti. Kniha mě vtáhla do děje hned od prvních stránek. Čekala jsem, že se autorka ponoří více do Charliina dětství. To se bohužel nestalo a myslím si, že je to škoda. Hodně emotivní mi přišla poslední třetina knihy, kde jsem si říkala, že osud k Charlie nemůže být tak krutý.

Musím říct, že kniha je zajímavá, ale nezanechala ve mně tolik pocitů, jako třeba jiné knihy s podobným tématem.

Nesmím zapomenout na obálku knihy, která se vážně moc povedla, je nádherná a vystihuje celý příběh.

Knihu doporučuji k přečtení nejen náctiletým, pro které je převážně určena.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

http://www.knihyomega.cz/

https://www.knihydobrovsky.cz/

Knihu můžete zakoupit na Knihy Omega nebo Knihy Dobrovský.


Hodnocení:
77%
Share:

2 komentáře:

  1. Hmmm ... že by další knížka do zásoby? Vypadá do skvěle :-)

    OdpovědětVymazat