Malý život



Název: Malý život/A Little Life

Autor: Hanya Yanagihara

Nakladatelství: Odeon

Počet stran: 640

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Když se čtyři spolužáci z malé vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu hezký laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí s ostrým jazykem, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy točí. Během několika následujících desetiletí se vzájemné vztahy prohlubují a nabírají temnější odstíny, poznamenané závislostí, úspěchem a pýchou. Ale jak si každý z nich dříve či později uvědomí, největší výzvou je pro ně pro všechny Jude sám; ve středním věku děsivě nadaný soudní advokát, ale v soukromí stále zlomenější člověk, s myslí i tělem zjizvenými hrůzným dětstvím a poznamenaný takovým traumatem, až se sám bojí, že je nikdy nedokáže překonat – a že jeho minulost bude navždy určovat jeho život. 

Recenze:  Vše začíná v New Yorku, kam se parta mladých kluků, těsně po vysoké stěhuje. Willem je mladý, pohledný začínající herec. Malcolm je architekt, Džejbí je malíř portrétů a Jude je začínající právník.
Příběh zachycuje všechny přátele v době od konce vysoké školy až do jejich 50-ti let.

Willem vyrůstal se starším postiženým bratrem a později odešel z domova, aby mohl studovat herectví.  Na vysoké se seznámil s Džejbím extrovertním klukem, který byl pro každou legraci a snažil se prosazovat si své názory. Malcolm, ač měl bohaté rodiče, tak dělal vždy to co jej naplňovalo a dělal to vždy s neutuchajícím perfekcionismem a s láskou a na začátku řešil také svoji sexuální orientaci. A pak je tady Jude. Jak příběh pokračuje, tak se dozvídáme, že se v podstatě skoro celá kniha týká Judea. Jude je zpočátku nenápadná postava. Nikdy ho nikdo neviděl jinak než v tričku nebo košili s dlouhým rukávem, i když bylo venku šílené horko. Nikdy ho nikdo neviděl s přítelkyní nebo s přítelem. Nikdy si na nic nestěžoval ač mohl.

Jude má problém s nohama (po úrazu, který se mu stal v dětství) a těžko se pohybuje, ale přesto chodí. To se časem bude měnit a Judea budou trápit bolesti nohou i zad. Jude se však necítí osamělý, protože má své "věrné" kamarády, na které se může spolehnout. Avšak ani ti nevědí jeho největší tajemství a jeho děsy.

V období vysoké školy se na fakultě seznámí s profesorem Haroldem. V průběhu pár let se z nich stanou přátelé a Harold spolu s jeho ženou Julií se stanou velmi důležitými lidmi v životě Judea.


Jude má jizvy nejen na těle, ale hlavně na duši. 


"Vysvětlit zdravým logiku nemocných bylo nemožné a on neměl sílu to zkoušet."


Jedním z Judeových kamarádů je také Andy - lékař, který o něj pečuje od vysoké školy. Andy je v podstatě jediný, kdo viděl Juda svlečeného a kdo tuší (ale neví) čím si v dětství musel projít. 

Má Jude šanci žít "normální" život po tom co v dětství prožil? 

Ufffff. Musím říct, že tohle byla nejdepresivnější kniha, jakou jsem kdy v životě četla a zároveň jedna z nejlepších co jsem v životě četla. 

Párkrát jsem přes slzy neviděla na slova. Hanya odvedla skvělou práci. Kniha je napsána, aby vás chytla za srdce a duši. I když autorka popisovala opravdu hnusné věci co se Judeovi děly, tak máte stále chuť (nebo spíše odhodlání) pokračovat číst, abyste se dozvěděli jak to bylo dál. 

Je až nemožné si vůbec představit, že se někomu malému a nevinnému můžou dít tak strašené a ohavné věci jako se děly Judeovi. Přesto se snažil v dospělosti žít relativně normální život, ale někde tam vzadu věděl, že ti jeho démoni jej dohánějí.

Nejpěknější a zároveň nejsmutnější je v knize část Šťastná léta. Tato část mě ze všech částí knihy utkvěla v paměti nejvíce. V této části byl Jude relativně šťastný.

Nejvíce mě bavilo číst o přátelství Willema a Judea - to je snad to nejpěknější z celé knihy. 



"Ale díky přátelství s Judem měl pocit, že na tom, kým je, je cosi skutečného a neměnného, že navzdory životu plnému masek má v sobě určitý základ, něco, co Jude vidí ve chvílích, kdy to jemu samému uniká, jako by čistě fakt, že je Jude jeho svědkem, z něj dělal skutečnou bytost."



Ještě dlouho budu nad knihou přemýšlet a určitě na ni nikdy nezapomenu. Je to jedna z těch knih, která vám utkví v paměti navždy (a kterých je opravdu málo).

Při některých scénách se mi chtělo křičet a ač jsem klidná, tak jsem měla chuť toho dotyčného popadnout a nakopat jej (i když to je pouze mírná forma co bych s tím dotyčným, který ubližoval Judeovi - udělala). 

"Tohle je můj svět, pomyslí si, když stojí u řeky a dívá se přes ni směrem k New Jersey. Tohle je můj malý svět a já nevím, co si v něm počít."

Co se týče obálky, tak celkově se mi líbí více anglická verze, která vystihuje celý příběh.




Malý život je příběh Judea a jeho přátel. Přátelství, které vydrží desítky let je něco, co se v dnešní době moc nevidí a co je jedinečné a úžasné.


 Za poskytnutí recenzního ebooku děkuji:


Eknihu si můžete zakoupit zde:




P.S. Když jsem knihu četla tak jsem poslouchala Linkin Park a tahle píseň se podle mě ke knize hodí:
https://www.youtube.com/watch?v=3t2WkCudwfY

P.S.S. Ještě musím upozornit, že kniha rozhodně není vhodná pro osoby, které trpí depresí nebo jsou jakkoli citlivé na téma násilí, sebepoškozování atd.

Četli jste knihu? Jaký na ni máte názor?


Hodnocení:
100%

Share:

0 komentářů:

Okomentovat