Without Merit


Název: Without Merit

Autor: Colleen Hoover

Nakladatelství: Atria Books

Počet stran ebooku: 384

Rok vydání: 2017


Oficiální anotace/Annotation (from goodreads.com): The Voss family is anything but normal. They live in a repurposed church, newly baptized Dollar Voss. The once cancer-stricken mother lives in the basement, the father is married to the mother’s former nurse, the little half-brother isn’t allowed to do or eat anything fun, and the eldest siblings are irritatingly perfect. Then, there’s Merit.

Merit Voss collects trophies she hasn’t earned and secrets her family forces her to keep. While browsing the local antiques shop for her next trophy, she finds Sagan. His wit and unapologetic idealism disarm and spark renewed life into her—until she discovers that he’s completely unavailable. Merit retreats deeper into herself, watching her family from the sidelines when she learns a secret that no trophy in the world can fix.

Fed up with the lies, Merit decides to shatter the happy family illusion that she’s never been a part of before leaving them behind for good. When her escape plan fails, Merit is forced to deal with the staggering consequences of telling the truth and losing the one boy she loves.

Recenze: Merit je 17-let a možná jako každý teenager cítí, že jí nikdo nerozumí. Jednoho dne se vydává do obchodu, kde si chce koupit trofej - jak sama říká "za každý shitty day". Před obchodem ji pozoruje kluk, který není o moc starší než ona. Usmívá se ni, jako by ji snad znal. Pak uprostřed náměstí ji políbí, když v tom mu zazvoní mobil a Merit zjistí, že to nebyla ona, koho si myslel, že zná, ale její sestra Honor - identické dvojče. A ten kluk byl Sagan kluk její sestry.

Rodina Vossových bydlí v bývalém kostele. Barnaby Voss jej koupil v aukci a proč? Protože mu zkrátka lezlo krkem jak pastorův pes neustále štěkal (a protože měli dům poblíž kostela), tak ho to iritovalo. V domě bydlí kromě Merit a Honor také jejich starší bratr Utah. Barnaby Voss se rozvedl s matkou svých tří dětí Viktorií, když se zapletl s její ošetřovatelkou Viktorií, která neplánovaně otěhotněla. Ano obě dvě se jmenují Viktorie a právě ošetřovatelku Viktorii si Barnaby vzal poté co se rozvedl s první manželkou. To z Merit, Honor a Utaha dělá poloviční sourozence 4-letému Mobymu. 

Dům je rozdělen do několika částí a co je největší paradox tak ve sklepě domu žije Barnabyho býválá žena, která se již vyléčila z rakoviny, ale má sociální fobii a nevychází vůbec z domu, vlastně nevychází vůbec ze sklepa. 

To poslední co Merit potřebuje je vídat Sagana u jejich stolu a v jejich domě. Jenže to, se právě děje. Sagan tráví u Vossových až podezřele hodně času. Merit nikdy žádného přítele své sestře nezáviděla, protože věděla, že sestra má poněkud jiný vkus na kluky, ale Sagan ji přitahuje od prvního okamžiku, co jej viděla. Ví však, že na něj nesmí myslet. 

"I hate the way he looks. I hate his hair. I especially hate his mouth. His lips are weird. They don’t have grooves in them like most lips have. They’re smooth and tight and I hate that every time I look at them, I remember what it was like when they were kissing me."
 
Každý v rodině Vossových má nějaké tajemství. Merit v sobě dusí několik tajemství, ale ne svých, ale její rodiny. Už ji nebaví být tou, která všechno vidí a ostatní se o nic nezajímají. Nezajímají se o ni. Otec ani netuší, že přestala chodit do školy, matka o tom ví, ale nevyjde ven ze sklepa. Sestra zase tráví příliš času v nemocnici a Utah? S ním má Merit jedno velké tajemství.

"I wonder if anyone will notice my taciturnity. Not that I’m giving anyone the silent treatment. I’m seventeen years old. Hardly a child. But I do feel invisible in this house most of the time and I’m curious how long it will take before someone notices I haven’t spoken out loud."

Jediný člověk, který se ni dívá jinak je Sagan (který se mimochodem zabydlel v pokoji pro hosty). Merit je naštvaná, na svou rodinu a už v sobě nechce držet žádná tajemství už to dál nesnese. Napíše dlouhý dopis, který je jako zpověď a dá jej každému pode dveře a co se stane potom? Nebyl by pro její rodinu lepší život Bez Merit?

Knihu Without Merit (Bez Merit) jsem si předobjednala do mého Kindlu už někdy v září. Colleen nikdy nezklame. Žádná její kniha není stejná a to se mi na jejím psaní líbí nejvíc. V této knize je to celkem vážné téma a to je deprese, která se hodně těžko pozná a když už ji poznáte může být pro daného člověka někdy pozdě. I přes vážné téma nechybí knize humor Colleen vlastní. U knihy se smějete, brečíte a přemýšlete o tom jestli je vaše rodina vlastně normální.




Bravo Colleen opět jsi to dokázala a těším se na nějakou tvou další knihu:-)

Hodnocení:
87%



Share:

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knihy od Colleen Hoover mám ráda, tak se těším i na tuto knihu :) doufám, že vyjde i u nás :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:-) Colleen má skvělé příběhy a proto, že se mi nechce čeka na český překlad, tak jsem si objednala některé její knihy, které u nás nevyšly v angličtině. Určitě pak přidám recenze na blog :-)

      Vymazat