Devět dní


Název: Devět dní

Autor: Zuzana Strachotová

Nakladatelství: Fantom Print

Počet stran: 320

Rok vydání: 2017

 

Anotace: Věřit a nepochybovat. Lee Parker věří, Sera Trantorová věří – pouze každý něčemu jinému. Vleklé války nejen že měly fatální dopad na tvář přírody, ale rozdělily lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Životním krédem kněžích je askeze. Hlavními hodnotami jsou čistota, zbožnost a také absence citu. Proti této nesmyslné víře stojí Povstalci, kteří bojují za návrat původního světa. A jejich přesvědčení je neméně houževnaté, jak brzy na vlastní kůži pocítí Parker, nejlepší voják z elitní jednotky Jestřábů a vykonavatel kněžské vůle, který má jasný úkol: přivést do Citadely Povstalkyni Seru živou. Ovšem ani Seřiny pevně vštěpované morální zásady nezůstanou ušetřeny tvrdé zkoušky. Brzy však oba shledají, že uprostřed nezmapované divočiny budou muset čelit novému nebezpečí – záhadnému atmosférickému jevu známému jako Růžová bouře, z jejíchž purpurových blesků dosud nevyšel nikdo živý. Budou Sera s Leem první a budou to ještě vůbec oni? Otočil se snad svět naruby, nebo byl takový i předtím? Dva úhly pohledu, dvě přesvědčení. A pravda ukrytá někde úplně jinde.

Recenze:  Zapomeňte na svět, jaký jste doposud znali. V tomto postapokalyptickém světě jménem Sabrie spolu bojují obyvatelé a vojáci z Citadely proti Povstalcům.

Citadela je město, kde tvrdou rukou vládnou kněží v čele s otcem Felebiusem. Pod kněží spadají také vojáci. Mezi elitní agenty Jestřábů patří i Lee Parker, který vyrostl v Citadele a je zcela oddán své práci u armády a věří naprosto všemu co řekne otec Felebius. Otec Felebius pošle Leeho na misi, kterou může splnit jen on a to sice, jít po stopách jednoho z Povstalců - Sery Trantorové.

Sera je dcerou jednoho z vůdců Povstalců, proto je pro kněží cenným zajatcem. Tedy, pokud se Parkerovi podaří ji dostihnout. Sera utíká před armádou do protolesa a tam se za ní odvaží jen Parker, protože v protolese číhá nebezpečí v podobě divokých zvířat. Sera si je už skoro jistá, že Parkerovi unikla, ale jeden špatný pohyb ve tmě ji přesvědčí o opaku a Lee Parker ji unese do nejbližší jeskyně. Blíží se Růžová bouře - zatím z ní nikdo nevyvázl živý. Sera je spoutaná a Lee udělal vše proto, aby se ani částečka prachu nedostala do jeskyně - to by mohlo mít fatální následky pro oba a Lee má jasný příkaz přivést Seru živou. Dny ubíhají a Sera s Leem jsou stále uvěznění v jeskyni a čekají než se bouře přežene. Seře se Lee líbí, i když je na opačné straně "barikády". Lee si uvědomuje, že už není vůči Seře tak chladný, jak by být měl. Stále si však od ní drží odstup, protože jak je známo (jak říkali kněží) tak Povstalci jsou chátra, která má různé nemoci.
"Ty namyšlenej parchante! Radši bych se vyspala s tou nejpodřadnější krysou než s tebou. Asi si myslíš, jak jsi úžasnej a dokonalej... Tak víš co? Nejsi. A tu svou dobrou vůli si můžes strčit leda tak do hajzlu. Ještě jednou se mýho těla z nějakýho důvodu dotkneš, a zabiju tě."

Sera se snaží Leemu vysvětlit, o co tady jde a proč někteří vojáci z elitní jednotky Jestřábů (mezi nimi i pár Leeových přátel) konvertovali na stranu Povstalců. Lee si od ní nenechá vymývat mozek je to přece Povstalkyně a ta udělá vše proto, aby si zachránila zadek.

Vypadá to, že se už bouře přehnala a Lee začně opatrně odstraňovat kameny, i přes to, že jej Sera varovala, že to není dobrý nápad. Růžový kouř se dostane k Leemu a ihned jej paralyzuje a ten padá k zemi. Sera se stihne vzpamatovat a zachrání mu život. Nakonec se bouře opravdu přežene a Sera ví, že musí uprchnout nebo ji v Citadele umučí k smrti. Lee nezvládl svůj úkol, ale kněží jej nepotrestali. O šest měsíců později je vyslán na misi. Ví se, že si Povstalci přijdou pro nějaké léky a kněží chtějí zajmout "velké ryby". Lee se ocitne opět tváří v tvář Seře Trantorové. 

Proč sem přišla? Kdo vyzradil armádě, že se Povstalci chystají do Citadely? Má šanci Sera přežít? Na čí straně teď stojí Lee Parker? O vlastně jde otci Felebiusovi - jaké střeží tajemství?

"Nejtěžší na tomhle světě je v něm žít."

Když mi napsala sama autorka jestli bych neměla zájem o recenzi její knihy, tak se musím přiznat, že jsem malou chvíli váhala. Postapokalyptický svět? To tam jako budou zombie jako ve filmu Já Legenda? No film se mi hodně líbil, ale ke knížce jsem byla trošku skeptická. První stránky jsem se musela soustředit, abych pochopila děj, ale pak už to nabralo obrátky. Musím říct, že kdybych měla knihu k něčemu přirovnat, tak mi připomínala trošku Jiskru v popelu od Saaby Tahir. V příběhu něčekejte žádnou velkou romantiku - je tady milostná linie mezi hlavními hrdiny, ale ta je popsána jen okrajově. Celý příběh je nabitý akcí. Pokud bych nevěděla, že knihu napsala začínající česká autorka, tak bych si troufla říct, že je to skvělá kniha od jednoho ze světových spisovatelů nebo spisovatelek.

Tímto bych ráda autorce poděkovala a omluvila se za počáteční skepsi. Kniha je skvělá a nemůžu se dočkat jejího pokračování.


Za poskytnutí recenzního ebooku děkuji:

www.ereading.cz
Knihu si můžete zakoupit na tomto odkazu:

Tady ještě přidávám odkaz na stránky autorky:



Hodnocení:
85%
Share:

0 komentářů:

Okomentovat