In 27 Days


Název: In 27 Days

Autor: Alison Gervais

Nakladatelství: HarperCollins Publishers

Počet stran: 352

Rok vydání: 2017

 

Annotation: Hadley Jamison is shocked when she hears that her classmate, Archer Morales, has committed suicide. She didn’t know the quiet, reserved guy very well, but that doesn’t stop her from feeling there was something she could have done to help him. Hoping to find some sense of closure, Hadley attends Archer’s funeral. There, Hadley is approached by a man who calls himself Death and offers her a deal. If Hadley accepts, she will be sent back 27 days in time to prevent Archer from killing himself. But when Hadley agrees to Death’s terms and goes back to right the past, she quickly learns her mission is harder than she ever could have known.

Hadley soon discovers Archer’s reasons for being alone, and Archer realizes that having someone to confide in isn’t as bad as he’d always thought. But when a series of dangerous accidents starts pushing them apart, Hadley must decide whether she is ready to risk everything—including her life—to keep Archer safe.

Recenze:  Hadley Jamison je středoškolačka, která se jednoho dne ve škole dozví, že jeden z jejích spolužáků spáchal sebevraždu. Byl to Archer Morales, se kterým chodila do třídy, když nastoupila na střední a od té doby ho nevídala. Smrt jejího spolužáka ji zasáhla, a proto se rozhodla jít na jeho pohřeb. K jejímu velkému překvapení nenašla kostel plný lidí, ale pouze rodinu a pár učitelů. Při odchodu potká muže, který se představí jako Smrt. Hadley uzavře se Smrtí smlouvu. Smrt navrhne Hadley, že ji vrátí o 27 dní zpátky do doby, kdy byl Archer naživu. Ta má necelý měsíc na to, aby Archera přesvědčila, že stojí za to žít. 

"Everything came to a screeching halt and began to crash down around me. November 11. What? The last time I´d checked, it had been December 9th. I had just gone to Archer Morales´s funeral because he had committed suicide, and than I´d - made a deal with Death." 

Hadley stále nemůže uvěřit tomu, co udělala a jestli se jí to nezdálo. Když narazí následující den ve škole na Archera, tak uvěří. Hned od začátku Archera pronásleduje a snaží se s ním spřátelit. Ten její chování nechápe. Proč se o něj najednou zajímá? Drží si od ní odstup a o žádné kamarády nestojí. 

Hadley je dobrá studentka, ale matematika není její silná stránka, zato Archer v ní vyniká a baví ho. Hadley navrhne Archerovi, zda by jí nedoučoval matematiku a ona mu za to dá každý den u oběda své hranolky. Archer kupodivu na nabídku kývne. Jednou se ocitnou v rodinné kavárně u Archerovi rodiny. Jeho matka Regina je vedoucí kavárny a Hadley vřele přivítá. Ta se seznámí i s Archerovou babičkou Viktorií a s jehou malou sestrou Rosie. Při odchodu nabídne Regina Hadley práci v kavárně a ta souhlasí, protože je to jediná možnost jak se dostat blíž k Archerovi.

"I headed after him, hoping my new job would give me a chance to get to know the real Archer. I had to show him that I wasn´t some crazy girl following him around all the time but someone genuiely interested in getting to know him, because I wasn´t going anywhere for the next twenty days." 

Hadley se krátí čas a čím více poznává Archerovu rodinu tím více si uvědomuje o co sama přichází. Archer je tichý a nedostupný. Co se mu stalo, že nemá kamarády?

Má Hadley vůbec nějakou šanci jej zachránit? A co Smrt? Hraje fér?

Na knihu jsem v podstatě narazila náhodou a námět smlouvy se Smrtí se mi líbil, a proto jsem se vrhla do čtení. Z počátku bylo až vtipné jak Hadley pronásledovala Archera jako nějaká jeho šílená fanynka. Čím více ji Archer odstrkuje, tím více je mu za zády. Sbližuje se s jeho rodinou, která je skvělá. Hadley má bohaté rodiče, kteří tráví většinu času mimo domov. Archer prožil v dětství trauma, které postihlo celou jeho rodinu a o kterém se nechce s nikým bavit. Hadley si začíná uvědomovat, že čím více času tráví s Moralesovými, tím více je má ráda a záleží jim na nich. Sama Smrt je zvláštní postava, která zpočátku působí hrůzostrašně, ale později je postavou, která Hadley varuje, že je tady zlo, které je horší než Smrt.

zdroj


Kniha se mi líbila a hlavně námět byl zajímavý.

Autorka psala knihu nejprve pro wattpad, kde ji vydávala po kapitolách a vzhledem k velkému ohlasu ji vydalo nakladatelství i v tištěné podobě.

Hodnocení:
85%
Share:

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem už zahlédla, ale až ted vím o čem vlastně je :) ten nápad na smlouvu se Smrtí se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jestli budeš mít příležitost, tak určitě stojí za přečtení :-)

      Vymazat
  2. Kniha zní bombasticky! Už se těším až si ji přečtu :-)

    OdpovědětVymazat